Obstrüktif uyku apne sendromlu hastaların akım volüm eğrisi değişiklikleri ile önceden tahmin edilebilirliğinin araştırılması
A research on predictability of obstructive sleeping apnea syndrome patients via flow-volume curve changes
- Tez No: 375182
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEBNEM YOSUNKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Uykuda solunum bozuklukları, akım volüm eğrisi, respiratory disfunctions during sleep, flow-volume curve
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) uyku sırasında tekrarlayan parsiyel ya da tam üst solunum yolu (ÜSY) obstrüksiyonları ile karakterize bir sendromdur. Sonuçta hipoksi, uyku bölünmeleri ve gündüz artmış uyku hali ile şekillenen klinik bir tablo olur. Biz bu çalışmada OUAS' lı hastaların akım volüm eğrisi ve solunum fonksiyon testi (SFT) parametrelerindeki değişiklikler ile önceden tahmin edilebilirliğini araştırdık. Yöntem: Çalışmamıza Mayıs 2011- Nisan 2013 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları kliniğinde OUAS şüphesi ile polisomnografi (PSG) yapılan 141 hasta alındı. Arşivden hastaların demografik özelliklerine, PSG ve SFT raporlarına ulaşılarak kaydedildi. Bulgular: 141 hastanın 99' u OUAS, 42' si ise normal olarak değerlendirildi. OUAS' lı hastalarda yaş, kilo, boyun çevresi, bel çevresi ve vücut kitle indeksi kontrol grubuna göre daha yüksekti. SFT parametrelerinden yalnız FEF25-75/FVC oranı OUAS' lı hasta grubunda anlamlı olarak düşük bulundu. OUAS' lı hastaların 4' ünde ve kontrol grubunun 2' sinde testere dişi işareti gözlendi. OUAS' lı hastalardan 46' sında FEF50/FIF50 >1 bulunurken kontrol grubundan 30 kişide bulundu. Testere dişi işareti olan OUAS' lı hastalarda PSG parametrelerinde anlamlı farklılık saptandı. Sonuç: Akım volüm eğrisi ve SFT parametreleri OUAS hastalarını ayırt etmek için yararlı bir tarama testi gibi görünmemektedir. Çalışmamız FEF25-75/FVC oranı düşüklüğünün REM bağımlı OUAS ile ilşkili olduğunu ve OUAS' lı hastalarda testere dişi bulgusu varlığının daha ağır OUAS' la ilişkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Obstructive sleeping apnea syndrome (OSAS) is a syndrome caracterized by repetitive partial or complete obstruction of upper respiratory tract (URT) during sleeping. A clinical state including hypoxia, sleep distruptions and increased tendency to sleep during the day appears as a result. In this research, we studied the predictability of OSAS patients with changes in flow-volume curve and respiratory function test (RFT) parameters. Method: 141 patient from Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Pulmonary Medicine Clinic who were applied with polysomnography (PSG) by suspicion of OSAS between May 2011 and April 2013 were included to our study. Demographic data, PSG and RFT reports of the patients were acquired from archive and recorded. Findings: 99 of the 141 patients were considered as OSAS patients and 42 as normal. Parameters including age, weight, neck and weist circumference, body mess index were found to be higher in OSAS group compared to control group. Only the FEF25-75/FVC rate was found to be significantly lower in OSAS patients amongst RFT parameters. Saw-tooth patern were observed in 4 of the OSAS patients and 2 individuals from the control group. FEF50/FIF50 was observed as >1 in 46 OSAS patients and 30 individuals from the control group. A significant difference was found between PSG parameters on OSAS patients with saw-tooth patern. Results: Flow-volume curve and RFT parameters do not seem to be as useful screen tests when detecting OSAS patients. Our study had shown that low FEF25-75/FVC value is associated with REM dependent OSAS and saw-tooth patern could indicate the severity of OSAS.