İnternal karotid arter darlığı olan hastalarda karotid arter stent öncesi ve sonrası beyin kan akımı hızlarının ölçümü
  1. Tez No: 375181
  2. Yazar: EFDAL AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİJEN NAZLIEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Middle Cerebral Artery (MCA), Anterior cereb
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnmelerin %80'i iskemik olup bunların da yaklaşık üçte biri karotis stenozuna bağlıdır. Karotis artere stent yerleştirme karotid endarterektomiye alternatif, daha az invaziv ve kolay uygulanabilir bir yöntemdir. Karotid arter stentleme hastayı ileride oluşabilecek olası inmelerden korumakla birlikte serebral perfüzyonda iyileşme sağlamaktadır. Bu çalışmada kolay uygulanabilir ve güvenilir bir yöntem olan transkranial doppler ultrason ile karotis stentleme yapılan 36 hastanın OSA, ASA, EKA'da ortalama kan akım hızları ve pulsatilite indeksleri stentleme öncesinde ve sonrasında ölçüldü. Stentleme sonrasında aynı tarafta üçüncü gün ve üçüncü ayda bazale göre OSA ortalama kan akım hızlarının artmış olduğu; üçüncü günde bazale göre pulsatilite indeksinin yüksek olduğu görüldü. OSA'da bazale göre üçüncü ayda kontralaterale göre ipsilateral kan akım hızı daha fazla artış göstermekteydi. Bazalde kontralateral ASA kan akım hızlarının ipsilateralden fazla olduğu görüldü, bunun kollateral kompansasyonu sağladığı düşünüldü. Darlık derecesi ile işlem öncesi kan akım hızları ve PI düzeyleri arasında korelasyon saptanmadı. Darlık dereceleri ile başlangıç OSA kan akım hızı ve PI düzeyleri arasında da korelasyon görülmedi. İleri derecede karotid arter darlıklarında karotid arter stentleme, serebral hemodinamiyi iyileştirmektedir. Daha geniş vaka serileri ile uzun dönem kontrolleri içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The 80% percent of strokes are ischemic and nearly one third of them are related to carotid stenosis. The stent placement into the internal carotid artery is a method, which is alternative to carotid endarterectomy, and which is less invasive and easily applicable. Carotid artery stenting protects the patient from the possible strokes that may occur in the future and provides recovery in cerebral perfusion. In this study, the mean blood flow velocity and pulsatility index at MCA, ACA and ECA of 36 patients, in whom carotid stenting were performed, is measured with transcranial doppler ultrasound method, which was an easily applicable and reliable method, before and after stenting. It was observed that the MCA Vm was increased ipsilaterally in comprassion to basal at the third day and third month after stenting, and PI was higher with respect to basal at the third day. The ipsilateral Vm was showed a larger increase in accordance to contralateral at the third month at MCA with respect to basal. It was found that contralateral ACA Vm in basal were higher than in ipsilateral, and it was considered that it provides collateral compensation. There was no correlation between the level of stenosis and the Vm and PI before the procedure. Any correlation was found between the level of stenosis and initial MCA Vm and PI. In severe carotid artery stenosis, the carotid artery stenting could improve cerebral hemodynamics. The further studies are needed, which would include larger case series and long term follow-up controls.95