Yükseköğretim kurumlarında yeni kamu mali yönetim sistemine uygun stratejik yönetim süreçlerinin tasarlanması ve uygulanmasına ilişkin sorunlar: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi örneği
Certain problems concerning with planning and implementing of the strategic management processes in accordance with the new public finance management system in higher education institutions: Yıldırım Beyazıt University sample
- Tez No: 375438
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KESİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Mali Yönetimi, Stratejik Yönetim ve Planlama, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Public Finance Management, Strategic Management and Planning, Yıldırım Beyazıt University
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Günümüzde küreselleşme, teknolojik gelişmeler, politik ve sosyal alandaki gelişmeler ve beklentilerin değişmesi gibi nedenlerle insan yaşamını etkilediği gibi kamu yönetimini de etkileyerek şekillendirmektedir. Kamu yönetiminde de bu gelişmeler çerçevesinde, değişime ayak uydurabilen, değişimi sürdürülebilir hale getirenler başarılı olabilmektedir. Bu çalışmada, özellikle kamu mali yönetimi ve stratejik yönetim ve unsurları hakkında kavramsal bilgiler sunulmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde yeni kamu mali yönetiminin gelişimi ve getirdiği yenilikler kavramsal olarak açıklanıp incelenmekte, ikinci bölümde; stratejik yönetimin gelişimi, önemi, özellikleri ve yararları, kamu kurumlarında stratejik yönetime olan ihtiyaç ve stratejik yönetimden beklenen faydalar, stratejik planlamanın tanımı yapılarak, stratejik planlama ve stratejik yönetim ilişkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, stratejik yönetim sisteminin pratikteki uygulamaları kapsamında Yıldırım Beyazıt Üniversitesi bünyesinde stratejik yönetim ve planlamasının tasarlanması ve uygulanmasında karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlara ilişkin öneriler ve çözümler ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, globalization has had a tremendous impact on human life and public management because of some certain reasons such as technological progress, developments in the field of politics and social arena and the gradual changes in expectations of mankind. In the field of public management are those who manage to accommodate themselves to the progression and to extend the change able to succeed. This study aims to introduce the terminology concerning public finance management, strategic management and all their counterparts. In the first section of the study, development of new public finance management and the innovations brought are being examined. In the second section, the development of strategic management, its importance, its characteristics and benefits, the necessity to strategic management in public sectors, the ultimate goals of strategic management are stated and the definition of strategic planning is given and the link between strategic planning and strategic management is presented. In the third section, the major issues which have been encountered in the process of designing and implementing the strategic management and planning in Yıldırım Beyazıt University based upon the practical applications of strategic planning have been defined and some viable solutions have been offered.