Moğolistan'da UFRS'ye geçiş süreci ve UFRS uygulamalarına yönelik bir araştırma
Transi̇ton to IFRS i̇n mongoli̇a and a research towards i̇mplementati̇ons of IFRS
- Tez No: 375480
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Muhasebe Standartları, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS), Moğolistan Muhasebe Uygulamaları
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Dünyada küreselleşme ile işletmelerin finansal bilgilerinin karşılaştırılabilir olmasını sağlayacak, ortak bir finansal raporlama standartlarının uygulanmasına yönelik gelişmeleri beraberinde getirmiştir.“Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu”tarafından yayınlanan finansal raporlama standartları birçok ülkede ya uygulanmakta ya da uygulanması amacıyla benimsenmiş durumdadır. Moğolistan, 1990 yılında serbest piyasa ekonomisine geçmesiyla birlikte, ülkenin ekonomik sisteminde meydana gelen yenilikler ve gelişmeler muhasebe sisteminin değişmesinin gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Moğolistan'da yabancı yatırımın arttırılması için ülke ekonomisi hakkında sağlanan bilgilerin tam, güvenilir ve saydam olması gerekmektedir. Söz konusu bilgilerin sağlanmasında merkezi planlama ekonomisinde kullanılan muhasebe sistemi cevap veremeyeceği ve bu nedenle Moğolistan muhasebe sisteminin yeni ekonomik şartlara cevap verebilecek şekilde uyarlanmasının zorunlu olduğu açıktır. Nitekim bu amaç doğrultusunda UFRS benimsenmiştir. Tez çalısmamızda; başkent Ulanbator'da farklı alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin muhasebeci ve denetçileri ile bir anket çalışması yapılmıştır. Yapılan araştırmanın bulguları değerlendirilerek bazı öneriler geliştirilmiştir. Sonuç olarak; UFRS'ye geçiş basit bir işlem değildir. Yoğun çalışma gerektiren bir süreci kapsamaktadır. UFRS'ye tam olarak geçiş de yetmemektedir, UFRS'ye geçişte oluşturulan finansal tabloların etkin bir şekilde denetimi gerekmektedir. Bu nedenle, UFRS'deki değişiklikler sürekli izlenmeli ve revize edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The globalization throughout the world has accompanied the developments towards the application to a common financial reporting for standards enabling the financial information of the enterprises to be comparable. In many countries, financial reporting standards published by“International Accounting Standards Board (IASB)”have either been implemented or been adopted in order to be implemented. After a transition to free market economy in 1990, having new developments and reforms, the Mongolian economic system required a change in its accounting system too. Too increase foreign investments, there should be necessary to have full, trustful and transparent information about the Mongolian economy. Accounting system used in the central planned economy could not provide necessary information and for this reason the Mongolian accounting system has to adopt new economic conditions and realities. İn direction of these goals Mongolia accepted the IFRS. In our study, we have got in contact with accountants and auditors of firms in capital Ulanbator, and applied an overall survey to these employees. Results of survey has been evaluated to show the possible effects. And some proposals have been made. In conclusion, transition to IFRS is not a simple procedure. It has a busy process that needs so much studying. Transition to IFRS is insufficient, also it requires to audit financial tables. So, improvements and changes must be followed permanently and must be revised regularly. Keyword: Accounting, Accounting Standards, International Financial Reporting Standards (IFRS), Mongolian Accounting Application