Âşık kahvehanelerinden sosyal paylaşım sitelerine âşıklık geleneği
From bard cafes to social networking sites bardship tradition
- Tez No: 376394
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA AHSEN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âşık, anlatım ortamı, sözlü kültür, yazılı kültür, elektronik kültür, facebook, youtube, Bard, expression media, oral culture, writing culture, elektronic culture, Youtube, Facebook
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 356
Özet
Halkbilimi alanında yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkan bağlamsal kuram, anlatım ortamının metni doğrudan etkilediğini göstermiştir. Bu tezde geçmişten günümüze âşık şiirinin icrâ edildiği geleneksel mekânların yanında, değişen zaman ve mekân algısı neticesinde ortaya çıkan sosyal medya kavramı âşık şiiri bağlamında incelenmiştir. Çalışmada, sözlü kültür ortamından yazılı kültüre, sonrasında radyo ve televizyon kullanımından elektronik kültür ortamına geçiş sürecinde ortaya çıkan merkezlerin âşık tarzı kültür geleneğini etkileyiş biçimleri örneklerle açıklanmış, son dönemin popüler paylaşım siteleri Youtube ve Facebook âşık edebiyatı bağlamında sorgulanmıştır. Çalışmanın sonucunda bir taraftan geleneksel kültür ortamlarının değişerek ve dönüşerek devam ettiği, diğer taraftan teknolojik gelişmeler neticesinde yeni icrâ merkezlerinin ortaya çıkarak, âşık şiirinin elektronik ortamda da üretilip yayıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Contextual theory showed that environmental factors directly affected the text. In this thesis, the traditional bard poetry's context was studied and social media that associated with the change of time and space was examined. In this study, contextual changes that from oral culture to written culture and from radio/television to electronic culture have been explained with examples and popular web sites Youtube and Facebook have been questioned by bardship tradition. This study has shown that traditional context is still continues with change, on the other hand bardship tradition is producing and spreading via new context, electronic media.