Moğolistan'daki tüketicilerin Türk gıda ürünlerine yönelik genel satın alma eğilimi ve beklentilerinin belirlenmesine ilişkin bir pilot araştırma
A pilot survey about general tendency toward purchasing Turkish products and determining expectations of consumers in Mongolia
- Tez No: 377595
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Moğol Tüketiciler, Türk Gıda Ürünleri, Satın Alma Niyeti, Beklentiler, Mongolian Consumers, Turkish Food Products, Purchasing İntentions, Expectation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Hızla değişmekte olan dünya üzerindeki insanların gittikçe daha bilinçli tüketici haline gelen ve daha sağlıklı bir gıda tüketimini tercih ederek yaşamlarını sürdüren toplum içinde yaşamaktayız. Bu noktada, gıda ürünlerinin satın alımı için sağlık ve güvenliği açısından yerli malın yabancı üründen üstün tutulup tutulmaması söz konusu olmaktadır. Bu çalışmada Moğol tüketicilerin Türk gıda ürünleri satın alma niyetine etki eden faktörlerin belirlenmesi için bir model geliştirilmiştir. Araştırma, Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'da 393 kişiyle yüz yüze anket uygulaması ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, cevaplayıcıların demografik özellikleri ile Türk gıda ürünleri satın alma niyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, Moğol tüketicilerin satın alma niyeti ile ilgili sonuçlara yer verilmiştir ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
We live in a society that people are more conscious consumers and prefer more healthy food consumption to sustain their lives. At this point it matters whether local products are superior to foreign products in terms of purchasing healthy and safe food products. İn the this study, a model has been developed to determine the underlying factors that affects Mongolian consumer's purchasing intentions of Turkish food products. This survey has been realized in the capital of Mongolia, in Ulanbator, with 393 people, applying face to face poll. İn the end of the survey, it has been determined that there is no meaningful difference in demographic feautures of focus group's purchasing intention of buying Turkish food products. İn the end of this study, conclusions about the purchasing intentions of Mongolian consumers has been put and made recommendations.