Developing preservice science teachers' socioscientific reasoning through socioscientific issues-focused course
Fen bilgisi öğretmen adaylarının sosyobilimsel konularda muhakeme yeteneklerinin geliştirilmesi
- Tez No: 377877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜL YILMAZ TÜZÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyobilimsel Konular, Muhakeme, Karmaşıklık, Sorgulama, Çoklu Perspektif, Socioscientific Issues, Socioscientific Reasoning, Complexity, Inquiry, Perspectives
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Bu çalışmanın amacı fen bilgisi öğretmen adaylarının sosyobilimsel konularda muhakeme yeteneklerinin sosyobilimsel konular üzerine tasarlanmış bir ders ile nasıl değiştiğini araştırmaktır. Sosyobilimsel konular karmaşık ve belirsiz bir yapıya sahiptir. Çözümleri kesin ve tek değildir. Karar verme ve çözüm bulma sürecinde farklı boyutlar ve görüşler incelenmeli ve bilgi araştırılması yapılmalıdır. Bu çalışmanın amacına uygun olarak tasarım tabanlı araştırma modeli kullanılmıştır. Fen bilgisi öğretmen adaylarının muhakeme yeteneklerindeki değişim sosyobilimsel konular üzerine tasarlanmış ders öncesinde, sırasında ve sonrasında incelenmiştir. Sosyobilimsel konular üzerine tasarlanmış ders üç aşamadan oluşmaktadır. Katılımcılar bir dönem boyunca öğretmen rehberliğinde sosyobilimsel konularla ilgili makaleler okumuşlar ve bu konularla ilgili durum çalışmaları yapmışlardır. Grup olarak sosyobilimsel konular üzerine tartışma ve karar verme süreçlerini içeren aktiviteler içerisinde bulunmuşlardır. Fen-Teknoloji-Toplum dersine kayıtlı 33 fen bilgisi öğretmen adayı çalışmaya katılmıştır. Çalışmanın veri kaynağını ön-son görüşmeler, açık uçlu sorular, bireysel dokümanlar ve derslerin video kayıtları oluşturmaktadır. İlk yapılan analizler sosyobilimsel konularda muhakeme yeteneklerinin değerlendirilmesinde kullanılan rubrikin gelişmesine katkıda bulunmuş ve bu yeteneklerin daha detaylı değerlendirilmesine olanak sağlayan ikinci bir rubrik geliştirilmesine olanak sağlamıştır. Sonuçta fen bilgisi öğretmen adaylarının muhakeme yeteneklerinin ön ve son görüşmelere göre anlamlı bir şekilde geliştiği bulunmuştur. Ayrıca derste uygulanan birinci ve ikinci aşamadan sonra yapılan analizlerde de, öğretmen adaylarının sosyobilimsel muhakemelerinin bir dönem boyunca aşamalı olarak geliştiği bulunmuştur. Ders içerisinde uygulanan aktivitelerin fen bilgisi öğretmen adaylarının sosyobilimsel muhakeme yeteneklerine katkısı tartışılmıştır. Program geliştiriciler ve öğretmenler için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate how preservice science teachers' (PSTs) socioscientific reasoning changes in response to participation in a socioscientific issues-focused course. Socioscientific issues (SSI) are complex, uncertain, lack clear-cut solutions; require ongoing research and examining from multiple perspectives. Individuals should recognize the complexities associated with SSI, examine them from multiple perspectives and, appreciate the need for ongoing inquiry to negotiate and resolve them. For the purpose of this study, design based research with qualitative approach was used. A single group design was used to investigate the change in participants' socioscientific reasoning before, during, and after SSI-focused course. A total of 33 PSTs enrolled in the Science-Technology-Society course were involved in the study. A semester-long course was designed with three phases. The course included teacher-led whole classroom discussions, teacher-guided group activities, and independent group activities. Data were collected through pre-post interviews, open-ended questions, reflection papers, video/audio recordings, and written reports. An initial analysis of interview data resulted in development of depth rubric to assess socioscientific reasoning in addition to the previous rubric. Results revealed that there was a significant improvement in PSTs' socioscientific reasoning in terms of complexity, inquiry, and multiple perspectives before and after SSI-focused course. The results after first and second phases also revealed that PSTs' socioscientific reasoning in terms of complexity, inquiry, and multiple perspectives developed gradually during the SSI-focused. The teaching and learning activities in SSI-focused course were discussed as potential source for the development of socioscientific reasoning among participants.