Hemşirelerin çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve risklerini tanılama düzeyleri
The Level of Diagnosis of the Symptoms and Risks of the Child Abuse and Neglect of the Nurses
  1. Tez No: 379390
  2. Yazar: AYŞE BURÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA GÜDÜCÜ TÜFEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Belirti ve Riskler, Çocuk İstismarı ve İhmali, Etkileyen Faktörler, Hemşire, Affecting Factors, Child Abuse and Neglect, Nurse, Symptoms and Risks
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Hemşirelerin çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve risklerini tanılama düzeyleri değerlendirmek ve etkileyen faktörleri belirlemektir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı tipte yapılan araştırma, Temmuz 2013-Haziran 2014 tarihleri arasında, Ağrı il merkezinde bulunan hastanelerin çocuk kliniklerinde ve acil servislerinde çalışan, araştırmaya katılmayı kabul eden hemşireler (S=61) ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında, bir soru formu ve Çocuk İstismarı Ve İhmalinin Belirti Ve Risklerinin Tanılanma Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler, yüzdelik dağılımlar, ortalama, varyans, t testi ile analiz edilmiştir. Araştırmada, etik ilkelere uyulmuştur. Bulgular: Hemşirelerin öğrenim düzeyi arttıkça çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve risklerini tanılama düzeylerinin arttığı ve gruplar arasındaki farkın önemli olduğu, çocuk istismarı ve ihmali konusunda eğitim ve bilgi alan hemşirelerin çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve risklerini tanılama düzeylerinin daha yüksek olduğu, hemşirelerin çocuk istismarı ve ihmali olgularını tanılama süreçlerinde zorluk yaşadıkları belirlenmiştir. Sonuç: Hemşirelik eğitimi müfredatında, çocuk istismarı ve ihmali ile şüphelenilmesi gereken durumlar, tanılama süreçleri ve bildirim yapılacak kurumlar konusuna daha geniş yer verilmesi, çocukla ilgili birimlerde çalışan hemşireler için konu ile ilgili hizmet içi eğitim programlarının yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose was to evaluate the level of diagnosis of the symptoms and risks of the child abuse and neglect of nurses and to indicate the affecting factors. Material and Method: The research applied in descriptive type, was carried out between July 2013-June 2014, with the nurses working in the children clinics and emergency departments in Ağrı city center, agreed to participate in the research (N=61). In data collection, a question form and a diagnostic scale of the symptoms and risks of the child abuse and neglect have been applied. The acquired data was analyzed with percentage distributions, average, variance and t test. It has been obeyed to the ethical principals in the research. Results: It has been identified that the more the level of education of the nurses increases, the more the level of the symptoms and risks of the child abuse and neglect increases and that the difference between the groups is important, the nurses who have training and information about child abuse and neglect have higher diagnosis levels of the symptoms and risks of the child abuse and neglect, have difficulty in diagnosis processes of the child abuse and neglect cases. Conclusion: It can be recommended to give a wider coverage to the child abuse and neglect and the cases to be suspected, the diagnosis processes and the institutions to send a notice ın nurse training curriculum and to schedule relevant in-service training programs for the nurses working in the departments related with children.