The impact of transformational leadership style on succession planning in family business. Case study: Family businessess in Gaza strip
Aile şirketlerinde dönüşümcü liderlik tarzının halefiyet planlamasına etkisi' örnek olay: Gazze şeridi'ndeki aile işletmeleri
- Tez No: 759111
- Danışmanlar: DR. SABA GAMZE ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, Veraset planlaması, Aile şirketi, Transformational leadership, Succession planning, Family business
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Aile işletmelerinde liderlik tarzları ve halefiyet planlaması ile ilgili çalışmaların literatürde halen yeterince ilgi görmediği tartışılabilir. Gazze şeridinde tanık olduğumuz üzere, birçok aile şirketi, uygun liderlik tarzının olmaması nedeniyle yapılandırılmış ve başarılı bir halefiyet planlaması uygulayamamaktadır. Gazze şeridindeki aile işletmesi sahiplerinin, liderlik tarzlarının önemini göz ardı etmelerinden hareketle, bu araştırmamızda, Avolio ve Bass Teorisine dayalı olarak dönüşümcü liderlik tarzının halefiyet planlamasına etkisini daha iyi anlamaya çalıştık. Dönüşümcü liderlik tarzını“İdeal etki”,“İlham motivasyonu”,“Entelektüel Teşvik”,“Bireyselleştirilmiş Düşünce”olmak üzere dört bileşen çerçevesinde inceledik. Araştırmada Tanımlayıcı analiz ve nicel istatistiksel yöntem uygulanmıştır. Gazze şeridinde faaliyet gösteren, 10'dan fazla çalışanı olan 313 aile şirketinin sahiplerinin online anketlere verdikleri cevap ile veriler toplanmıştır. İşlenen verilerden ve bu araştırmadan elde ettiğimiz bulgulardan yola çıkarak aile şirketlerinde dönüşümcü liderlik ile halefiyet planlaması arasında pozitif bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz, bu bulgudan yola çıkarak dönüşümcü liderliğin, aile şirketlerinin sürekliliği için uygun bir liderlik tarzı olduğunu söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
It is arguable that there is still lack of attention in the literature about leadership styles and succession planning especially in the context of family businesses. As we have witnessed in the Gaza Strip, many family businesses fail to implement a structured and successful succession planning because of a lack of appropriate leadership style. Departing from the fact that family business owners in Gaza strip neglect the importance of leadership styles, in this research, we focused and tried to better understand the influence of transformational leadership style on succession planning based on Avolio and Bass Theory. We studied the transformational leadership style within the framework of four components which are“Idealize influence”,“Inspiration motivation”,“Intellectual Stimulation”,“Individualized consideration ”. In this research, descriptive analysis and quantitative statistical method are implemented. An online questionnaire is used to collect the data from owners in 313 family companies which have more than 10 employees in the Gaza strip. Referring to the data processed and our findings of this research, we can say that there is a positive correlation between transformational leadership and succession planning in family business which means that the Transformation leadership is appropriate leadership style used in Succession planning.