Bireysel emeklilik katılımcılarının sistemden erken çıkma riskinin değerlendirilmesi
Risk assessment of private pension participants' early withdrawals from the system
  1. Tez No: 380068
  2. Yazar: ŞEYMA BAYRAK SALANTUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHA KARAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Emeklilik Sistemi, özel emeklilik, sosyal güvenlik, erken çıkma, lojistik regresyon, sağkalım analizi, Private Pension System, private pension, social security, early withdrawals, logistic regression, survival analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Sosyal güvenlik kavramı gerek bireylerin iş hayatları gerekse sosyal hayatları açısından önem taşımaktadır. Sosyal güvenlik sistemlerine ilişkin ülke uygulamaları incelendiğinde ülkeler arasında farklılıkların olduğu görülmektedir. Türkiye'de sosyal güvenlik sistemi daha çok çalışandan prim alıp emekliye prim verme esasına dayanmaktadır. Ancak nüfusun giderek yaşlanması, genç yaşta emeklilik imkânının bulunması emekli sayısının artmasına ve sistemin krize girmesine neden olmuştur. Sosyal güvenlik sisteminde karşılaşılan sorunlara çözüm getirmek amacıyla 2001 yılında bir yasal düzenleme yapılmış ve hem piyasalara uzun vadeli fon sağlayan hem de ortaya çıkan sorunları çözmek ve çıkacak olan sorunları önlemeyi sağlayan bireysel emeklilik sisteminin uygulamaya konulması sağlanmıştır. Uygulama sırasında ise sistemin etkin olarak çalışmasını engelleyen çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalınmıştır. Sistemden erken ayrılma bireysel emeklilik sisteminin hedefine ulaşmasını engelleyen en önemli sorunlardan birisidir. Sistemden erken ayrılma hem gelişmiş ülkeler hem de gelişmekte olan ülkelerde bireysel emeklilik şirketlerinin karşılaştığı önemli sorunlardan birisidir. Yeni ve gelişmekte olan bir bireysel emeklilik sistemine sahip olan Türkiye'de bireysel emeklilik sistemi katılımcılarının yaklaşık üçte birinin emeklilik hakkı kazanmadan sistemden ayrıldığı görülmektedir. Bu çalışmada Türkiye'nin en büyük bireysel emeklilik şirketinin verileri incelenerek sistemden erken ayrılmaya neden olan faktörler tespit edilmeye çalışılmıştır. Hem lojistik regresyon hem de sağkalım analizleri kullanılarak katılımcılara ait demografik ve sosyo-ekonomik değişkenlerin (cinsiyet, ödeme oranı, medeni durum, katkı payı, çocuk sayısı ve yaş) katılımcıların sistemden ayrılmaları üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of social security is very important for both their business life and social life. When the country practices about social security systems are reviewed the differences among countriesare seen. In Turkey; social security is based on a system that contributions gained from employees are distributed to retirees. However, the aging of the population and possibility of retirement at a younger ages have increased the number of retirees, hence the social security crisis. To solve the problems faced in social security system and prevent new problems in 2001 legal regulations were set. With the help of these regulations a new system, funding the economy in the long-run, Private Pension System has started to be implemented. However in this implementation period, there were some problems caused ineffectiveness. Early withdrawals are the most important one that prevents the system from reaching the main goal. Early withdrawals are one of the main problems for the private pension companies in both developed and emerging countries. The problem is particularly significant for Turkey which has new and developing private pension sector. Currently about one-third of plan participants withdraw their savings. The aim of this study is to identify personal variables of participants who withdraw their retirement accounts before eligible for retirement by using the database of the biggest pension company of Turkey. Using both logistic regression and survival analysis some demographic and socio-economic factors (the gender, the ratio of actual contributions to committed contributions of the costumers, the marital status, the number of kids, value of monthly contributions and the age of customers) were found significant to identify participants who may quit the system earlier.