Eğitsel amaçlı bilgisayar oyunlarının coğrafya derslerinde kullanılmasının öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi
The evaluation of educational-based computer games use in geography courses according to learners' views
- Tez No: 381472
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretimi, Bilgisayar Destekli Eğitim, Oyun Tabanlı Öğretim, Eğitsel Bilgisayar Oyunları, Teaching Geography, Computer Based Education, Game Based Teaching, Educational
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, eğitsel amaçlı bilgisayar oyunlarının coğrafya derslerinde kullanımına yönelik öğrenci görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma öntest sontest kontrol gruplu deneysel yaklaşımlı bir model olarak tasarlanmıştır. Araştırmada kullanılan verileri toplamak amacıyla uzman ve öğretmen görüşleri alınarak üç bölümden oluşan bir anket formu geliştirilmiştir. Anketin birinci bölümünde öğrencilere ait demografik bilgilere yönelik sorular, ikinci bölümde 26 maddeden oluşan üçlü Likert tipi bir dereceleme ölçeği, üçüncü kısımda ise açık uçlu sorular yer almaktadır. Araştırmanın evrenini, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Konya ilinde faaliyet gösteren iki lise, örneklemi ise yine bu okullarda eğitim gören toplam 247 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma, 9. sınıf coğrafya dersi“Bölgeler ve Ülkeler”öğrenme alanı ile 10. sınıf coğrafya dersi,“Mekânsal Bir Sentez: Türkiye”öğrenme alanında yer alan kazanımları ve beş haftalık bir uygulama süresini kapsamaktadır. Araştırma süreçleri içerisinde elde edilen verilerin istatistik analizi için SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan deney ve kontrol gruplarının uygulamadan önce ve sonra elde edilen ölçüm puanlarına bakılarak, eğitsel bilgisayar oyunlarının öğrenci görüşleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda, geleneksel yöntemlerle ders anlatılan öğrencilerle, coğrafya içerikli eğitsel bilgisayar oyunlarının oynatıldığı öğrencilerin, bu oyunlara yönelik düşünceleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Ayrıca, katılımcı öğrencilerin neredeyse tamamına yakın bir kısmının bu oyunlara yönelik düşüncelerinin olumlu olduğu da elde edilen sonuçlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine learners' views towards the use of educational-based computer games in geography courses. The research was designed as a model of experimental approach with the pre-test and post-test control group. A questionnaire consisting of three parts was developed by obtaining specialists and teachers' views in order to collect data that were used in the research. In the first part of the questionnaire, there exist question items with regards to demographical information belonging to learners. In the second part, there is a likert-scale of three points including 26 items and in the third part of the questionnaire, there exist open-ended questions. Two high schools giving education in Konya in the academic year of 2013 and 2014 constitute the area of the research and 247 learners in total receiving education in these schools constitute sampling of the research. The research involves the gains of the learning field,“Regions and Countries”that is a geographical course of 9th grade and the learning field,“A Spatial Synthesis”that is a geographical course of 10th grade, and also an applying process. SPSS was used for the statistical analysis of data obtained during the research processes. By examining the experimental group and control group's measurement points obtained before and after the application, the effects of educational-based computer games upon the learners' views were analyzed. As a result of the research, it was seen that there is a meaningful difference in opinions towards these games between the learners taught through traditional methods and the ones who played educational-based computer games involving geography. What is more, it was concluded that the majority of the participants have a positive attitude towards these games.