Üç boyutlu markaların hukuki korunması
  1. Tez No: 382124
  2. Yazar: İLAYDA ATAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET FETHİ ŞUA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Üç Boyutlu Marka, Marka Koruması, Tescilli Marka, Avrupa Birliği Marka Hukuku, Amerika Birleşik Devletleri Marka Hukuku, Türk Marka Hukuku, 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Trademark, Three Dimensional Trademark, Trademark Protection, Registered Trademark, European Union Trademark Law, USA Trademark Law, Turkish Trademark Law, 556 number Delegated Legislation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı 556 sayılı KHK ve uluslararası mevzuat kapsamında üç boyutlu işaretlerin Türkiye'de marka olarak korunmasını açıklamaktır. Türk Marka Hukuku sistemi büyük ölçüde AB sistemi ile paralel olduğu için AB mevzuatı kapsamında teorik bilgiler ve mahkeme kararlarına da tez çalışmamızda yer verilmiştir. Sistemsel olarak farklı olsa da uluslararası ticaretteki önemi dolayısıyla ABD mevzuatına da kısaca değinilmiştir.Türkiye'de ve AB sisteminde marka korumasının temeli tescildir. Üç boyutlu işaretlerin marka olarak tescilinin daha net ifade edilmesi açısından Türk Hukuk Sistemindeki tescil aşamaları, tescil engelleri ve TPE tarafından tescil edilmiş markalar tez çalışması kapsamında ele alınmıştır. Bu inceleme ve değerlendirmeler neticesinde uygulamada iki boyutlu şekil markaları ile üç boyutlu işaret markalarının karıştırıldığı görülmüştür. Bu nedenle, tescil başvurusu yapılırken üç boyutlu markalar için bir sınıflandırma sistemi getirilmesi, başvuru sahibi tarafından tescil edilecek markanın tanımlanmasının net olarak yapılması ve marka örneklerinin, işaretin her açıdan görüntüsünü içerecek şeklinde sunulması bu karışıklığın engellenmesinde faydalı olacaktır. Markanın korunmasına ilişkin hükümler açısından geleneksel markalar ile üç boyutlu markalar aynı hükümlere tabidir. 556 sayılı KHK kapsamında marka sahibinin hakları, hakka tecavüz halleri ve koruma şartları güncel Yargıtay Kararları ele alınarak açıklanmıştır.Son olarak, ABD sisteminde uygulaması olan ticari takdim şekillerinin marka olarak korunmasına tez konusu ile ilişkili olması sebebiyle kısaca değinilmiştir. Türk Hukuk Sisteminde ticari takdim şekillerinin korunması konusu da bu kapsamda ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Main purpose of this study is explaining how three dimensional trademarks are protected under the rules of 556 number delegated legislation and international agreements in Turkey. Because the Turkish Trademark Law system is parallel with EU system, EU Legislation in theory and court decisions was stated in this thesis. USA legislation was also explained in summary due to the importance on international commercial even if its systematic is quietly different.Trademark protection is based on registration both in EU and Turkey. Registration process, refusal grounds and registered trademarks by TPE were discussed within the scope of this study to explain three dimensional trademarks more clearly thereof. In consequence of these examinations and considerations, it is realized that two and three dimensional trademarks are confused in practice. Hence to provide a classification for three dimensional trademarks, to identify the trademark in detail and to present the whole looking of the mark in application would be helpful to prevent this confusion.Customary trademarks and three dimensional trademarks are subjected to same rules in terms of trademark protection. Thusly, rights of trademark owner, infringement and protection conditions were explained with regard to latest Supreme Court decisions.In conclusion, trademark protection for trade dress as in USA system was stated in summary due to its relation between thesis subjects. Trade dress protection in Turkish Law System also was discussed within this scope.