Karvedilol'ün elektrokimyasal özelliklerinin incelenmesi ve tayini için elektrokimyasal yöntem geliştirilmesi
Investigation of electrochemical characteristics of carvedilol and development of electrochemical method to its determination
- Tez No: 382857
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Karvedilol, Voltametri, Elektrokimyasal Davranış, Adsorptif Sıyırma Kare Dalga Voltametrisi 2015, 48 Sayfa, Carvedilol, voltammetry, electrochemical behaviour, adsorptive stripping square wave voltammetry 2015, 48 pages
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu tez çalışmasında, hipertansiyon tedavisinde kullanılan karvedilol'ün (CAR) elektrokimyasal davranışı, modifiye karbon pasta elektrot yüzeyinde, Britton-Robinson (BR) tamponunda dönüşümlü voltametri (DV) yöntemi ile incelendi. CAR'ın adsorpsiyon özellikleri incelenerek yükseltgenme reaksiyonunda aktarılan elektron sayısı, difüzyon katsayısı gibi bazı elektrokimyasal parametreleri hesaplandı. CAR'ın farmasötik örnekler ve serumda tayini için kare dalga anodik adsorptif sıyırma voltametri (KDAAdSV) yöntemi kullanılarak yöntem geliştirildi. KDAAdSV yöntemi ile elde edilen pik akımı derişim grafiğinden doğrusal çalışma aralığı 7,4×10-8 mol.L-1 – 4,1×10-6 mol.L-1 olarak belirlendi. Geliştirilen yöntem için alt tayin sınırı ve gözlenebilme sınırı belirlendi. Farmasötik ve biyolojik numunelere uygulanan bu yöntemle, güvenilir, tekrarlanabilir, yüksek doğruluk ve kesinliğe sahip sonuçlar elde edildi. Geliştirilen yöntem ile CAR tayini için literatürde bulunan standart yöntem karşılaştırıldığında % 95 güven seviyesinde her iki yöntem arasında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, electrochemical behavior of carvedilol (CAR), used in treatment of hypertension, was investigated on carbon paste electrode (GCE) in Britton-Robinson buffer (BR) by cyclic voltammetry (CV) and square-wave voltammetric (SWV). Adsorption properties of CAR were investigated. Some electrochemical parameters such as; number of electron transferred in the oxidation of CAR and diffusion coefficient were determined. Also in biological media, such as drug and serum samples, the pharmaceutical active substance used with the cases in question for the determination of substances have been studied. Linear working concentration range for these methods was evaluated as 7,4×10-8 mol.L-1 – 4,1×10-6 mol.L-1 for SWAAdSV. Limit of detection and limit of quantitation were calculated. Proposed methods were applied to pharmaceutical and biological samples and reproducible results with high accuracy, precisionand and confidence were obtained. These results were also compared with those of standart methods proposed for determination of CAR and results were found to be insignificant at 95% confidence level.