Celecoxib delivery with epidermal growth factor receptor-targeted immunoliposomes for cancer therapy
Kanser tedavisi için anti-epidermal büyüme faktör reseptör hedefli immünolipozomlar ile Celecoxib salınımı
- Tez No: 383000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK KESKİN, DOÇ. DR. SREEPARNA BANERJEE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Lipozom, immünolipozom, EGFR, kanser, Celecoxib, Liposome, immunoliposomes, EGFR, cancer, Celecoxib
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Siklooksijenaz-2 (COX-2) birçok farklı kanser türünde yüksek miktarda ifade edilmektedir. Bu nedenle seçici bir COX-2 inhibitörü ile COX-2 yolağının baskılanması kanserden korunma ve tedavi için alternatif bir strateji olabilir. Celecoxib (CLX), suda az çözünmektedir ve geniş bir doku distribüsyonuna sahiptir. Ayrıca, uzun süreli CLX kullanımı kardiyovasküler hastalıkların yüksek oranda görülmesi ile ilişkilidir. Lipozomal ilaç taşıma sistemleri, CLX'in yan etkilerini azaltmanın yanı sıra tedavi edici etkisini arttırmak amacı ile kullanılabilir. Önceki çalışmalar hedeflenmemiş uzun süreli dolaşan lipozamlarla kapsüllenen CLX'i ve onun kolorektal kanser hücre hatlarındaki fonksiyonel etkilerini göstermiştir. Bununla birlikte, CLX-yüklenmiş lipozomların seçiciliği ve internalizasyonları lipozomların yüzeyindeki ligandların aşılama ile hedeflenmesiyle daha fazla arttırılabilir. EGFR birçok katı tümör çeşidinde yüksek miktarda ifade edildiğinden, Cetuximab (anti- Epidermal Büyüme Faktör Reseptörü (EGFR) monoklonal antikoru) ümit vaat eden bir EGFR ligandıdır. Bu tezin amacı CLX taşınımını arttırmak için EGFR hedefli immünolipozomlar geliştirmek ve kanser hücre hatlarındaki fonksiyonel etkilerini değerlendirmektir. Hücre ilişkili çalışmalar göstermektedir ki immünolipozomların alımı EGFR-aşırı ifadeli hücrelerde hedeflenmemiş lipozomlar ile karşılaştırıldığında daha fazladır. Ayrıca, CLX-yüklenmiş-anti-EGFR immünolipozomlar, hedeflenmemiş lipozomlar ile kanser hücrelerinde COX-2 ifadesine bakılmaksızın karşılaştırıldığında EGFR-aşırı ifadeli hücrelerde, fakat az EGFR ifadeli hücrelerde değil, önemli ölçüde daha toksiktir. Böylelikle anti-EGFR immünolipozomlar ile seçici hedeflenen CLX, EGFR aşırı ifadeli tümörlerin tedavisinde umut vaat eden bir yöntem olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Inhibition of the cyclooxygenase-2 (COX-2) pathway by a selective COX-2 inhibitor, Celecoxib (CLX), may be an alternative strategy for cancer prevention and therapy as COX-2 is highly expressed in wide range of cancer. One way to improve CLX's therapeutic efficacy while minimizing its adverse side effects is through its encapsulation within liposomes. Previous studies have reported the non-targeted long circulating liposomes formulations of CLX and its functional effect against colorectal cancer cell lines. However, to improve the CLX-loaded liposomes' selectivity and internalization, targeting ligands such as Cetuximab (anti-Epidermal Growth Factor Receptor (EGFR) monoclonal antibody) can be grafted on the surface of the liposomes to generate EGFR-targeted immunoliposomes. Cetuximab represents a promising targeting ligand since EGFR is highly expressed in a wide range of solid tumors. The aim of the thesis was to develop EGFR-targeted immunoliposomes for enhancing the delivery of CLX and to evaluate its functional effects in cancer cell lines. The immunoliposomes with size of approximately 120 nm and 40% of encapsulation of CLX were shown to have sustained release profile of the drug. In addition, cell association studies demonstrated that the immunoliposome uptake was higher in EGFR-overexpressing cells compared to the non-targeted liposomes. The CLX-loaded-anti-EGFR immunoliposomes were also significantly more toxic compared to the non-targeted ones in cancer cells with EGFR-overexpression but not in the cells with low EGFR expression, regardless of their COX-2 expression status. Thus, selective targeting of CLX with anti-EGFR immunoliposomes appears to be a promising strategy to treat tumors with overexpression of EGFR.