Şiiliğin Kamu Hukuku anlayışı
Public rights of Shiites
  1. Tez No: 383392
  2. Yazar: AMİRREZA MAHMOUDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ANIL ÇEÇEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Şia, Şia Hukuku, Kamu Hukuku, İslam, Din Felsefesi, Dini Siyaset, Şeriat ve ..., Shia- Shia rights- public rights-Islam- religious philosophy- religious politics-Sharia
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Günümüzde Şiilik sırf bir mezhep olarak algılanmamakta belki bunun yanında bir usul-felsefe-siyaset ve hukuk okulu olarak görünmektedir. Öyle ki tarih boyunca dünyada yaşayan insanların bir kısmının hayatını etkilemektedir. Bu okul bugünkü görünümünü din alimleri ve İslam filozoflarına borçludur. Bu alimler ve filozoflar usul ilmi ve fıkıh kaideler ilminin temelini oluşturmakla düşünce ve düşünmeyi bu okulla tanıştırmışlardır.bu kaideler Kuran, Vahiy ve Sünnetten kaynaklanarak düşünce ve İçtihat şekillerinde sosyal hayatın gelişimiyle birlikte hayat sürdürmüşlerdir. Şiiliğin siyasi hukuki çerçevesi dünyada var olan hukuk ve siyaseti kendi çerçevesinde hazmetmiştir. Bu okulun somut örneği Hz. Ali'nin kurduğu devlet ve İslam Cumhuriyeti dir. Şiiliğin kamu hukuku aynı batılı okullar gibi kendi doktorinine dayanarak farklı teorilere sahiptir ve bu teoriler yöneticiler ve yönetilenlerin hakların ve ödevlerin belirtmektedirler. Şiiliğin kamu hukukunda özgürlük, demokrasi, eşitlik, adalet ve buna benzer konular farklı şekillerde yorumlanmaktadır ve çoğunlukla öyle mana olmuşlar ki kendilerini farklı kalıplarda göstere bilirler.
Özet (Çeviri)
Public rights of Shiites Nowadays, Shia is regarded not just as a religion but as principles –philosophical-political-legal school, so that has influenced the lives of people around the world during thehistory. This school owes its today structure to the scientists and philosophers that havetrained the scholars that have organized philosophical thinking and different inferentialand wisdom methods with theological principles and legal rules, the principles that havederived from Quran and Revelation and Sunnah of our noble prophet and has taken a newappearance in the light of thinking, Ijtihad, sentence (Fatwa) and has been extended withthe advancement of science and social life. The legal-political structure of Shia in the formof organizational or officially have could expand its new and advanced legal and politicaland governance principles concepts. The concrete representation of political and legalstructure is Alavi government and Islamic republic. Public legal principles are based onself-organized doctrine and like west advanced theories includes various theories. Each ofthese theories has determined the citizens and statesmen rights and vice-versa. In Shia 'spublic rights concepts like freedom, democracy, equality, justicce and similar concepts havebeen interpreted in different ways and can accommodate themselves in various forms.