Günümüzde değişen mahremiyet algısının sosyal ağlar bağlamında incelenmesi
Analysis of changing perception within the context of social networks
  1. Tez No: 383528
  2. Yazar: AYŞEGÜL ELİF KARAGÜLLE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA HEPKON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mahremiyetin dönüşümü, sosyal paylaşım ağları, modernleşme, toplumsal dönüşüm, Transformation of privacy, social networks, modernization, social transformation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Modern dünya, nesiller boyunca kendini dönüştürürken, mahremiyet algısı da kendini sürekli yenilemektedir. Mahremiyet kavramının geçmişi çok eski tarihlere dayanmasına rağmen; modernleşme süreci ile beraber önemi günbegün artmaktadır. Toplumsal dönüşümler, mahremiyet kavramı ekseninde değerlendirildiğinde, modernleşmenin bir ürünü olarak medyanın, özel yaşam ve mahremiyet ile ilişki içerisinde olduğu düşünülmektedir. Özellikle son yıllarda iletişim sürecinde bireyin artan hareketiliği ve sosyal paylaşım ağlarıyla her türlü iletişimin bu ağlar aracılığıyla gerçekleşebilmesi, mahremiyet kavramının sınırlarının daralmasına ve anlamsal olarak içinin boşalmasına sebebiyet vermektedir. Bu noktadan hareketle Facebook, en popüler sosyal paylaşım ağı olarak çalışmanın merkezinde yer almaktadır. Bu çalışmada, günümüzde mahremiyet algısında meydana gelen dönüşümler, sosyal paylaşım ağlarından Facebook örneği üzerinden incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Modern world, while converting itself for generations, the perception of privacy also renews itself continuously. The history of the concept of privacy altough dates back to old times; the importance of it increases day by day with the modernization process. When social transformations estimate within the scope of privacy concept, as a product of the modernization of the media are thought to be in relationship with private life and privacy. Especially in recent years, the increasing movement of the individual in the process of communication and all kinds of communication can be done with social networks. This situation, narrowes the boundariesof the privacy concept and causes semantic loss. From this point of view Facebook is situated in the centre of the study as the most popular social networking. In this study, nowadays, privacy perceptions of transformations are studied through an instance of Facebook.