Kurum kültürünün çalışanların iş tatminine etkileri: Gıda sektöründe bir araştırma
The effects of corporate culture workers on job satisfaction: A research in food sector
- Tez No: 383532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHU TUĞBA KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gıda Sektörü, Kurum Kültürü, İş Tatmini, Denison Kurum Kültürü Ölçeği, Minnesota İş Tatmini Ölçeği, Food Sector, Corporate Culture, Job Satisfaction, Denison Corporate Culture Scale, Minnesota Satisfaction Questionnaire
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu çalışmanın amacı, kurum kültürünün çalışanların iş tatminine etkilerini ortaya çıkarmaktır. Bu araştırma kapsamında veri toplama esnasında gıda sektörünün önde gelen şirketlerinden birinde anket çalışması yapılması kararlaştırılmıştır. Anketler alt-orta ve üst kademe yöneticiler ile satış destek elemanlarına uygulanmıştır. Toplam 500 anket dağıtılmış bu anketlerin 341 tanesi cevaplanmış ve 318 tanesi analize tabi tutulmuştur. Kurum kültürünü ölçmede Denison kurum kültürü ölçeği kullanılmıştır ve iş tatminini ölçmede Minnesota iş tatmini ölçeğinin kısa versiyonu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde şu istatistikî yöntemler kullanılmıştır; Frekans Analizi, Güvenilirlik Analizi, Faktör (Keşifsel-Destekleyici) Analizi, Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi. Sonuç olarak, kurum kültürü ile iş tatmini arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Ayrıca, kurum kültürünün, çalışanların iş tatminini etkilediği ve iş tatminini yükseltici bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the effects of corporate culture workers on job satisfaction. It was decided that in terms of this study, a survey would be conducted in one of the forthcoming corporations in food sector. Surveys have been applied to junior, senior managers and sales support team members. Out of 500 surveys which have been conducted, 341 have been replied and 318 have been analyzed. In evaluating corporate culture, Denison corporate culture scale has been used and in evaluating job satisfaction, the short version of Minnesota satisfaction questionnaire has been used. In the analysing of the obtained data, these statistical methods below have been used; Frequency Analysis, Reliability Analysis, Factor (Exploratory-Descriptive) Analysis, Correlation Analysis and Regression Analysis. In conclusion, a pozitive and meaningful connection between corporate culture and job satisfaction has been detected. Apart from that, it has been concluded that, the corporate culture has a job satisfaction increasing influence on its workers.