Yabancı dil dersinde grup çalışması tekniklerinin öğrencilerin Almanca dersinde başarı ve eleştirel düşünme eğilimleri üzerindeki etkisi
The effects of group working techniques on the success and critical thinking dispositions of students who learn German in foreign language lessons
- Tez No: 383651
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH TEPEBAŞILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Düşünme Eğilimi ve Düzeyi, CCDTI, Grup çalışması teknikleri, Almanca Dil Becerisi Testi, Almanca konuşma, yazma, okuma, dinleme becerileri, Critical Thinking Tendency and Its Level, CCDT, Group work techniques, German Language Skills Test, German speaking, writing, reading, listening skills
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırmanın ilk amacı eğitim fakültelerinde yabancı dil öğretiminde grup çalışması tekniklerinin kullanılmasının öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimi düzeylerine ve öğrencilerin Almanca dört dil becerisi üzerindeki başarılarına etkisini incelemektir. Çalışma yarı deneme modellerinden öntest-sontest eşleştirilmiş kontrol gruplu desene göre gerçekleştirilmiştir. Deney grubu öğrencilerinin derste yapılan etkinlikler hakkındaki görüşleri incelemek için ise nitel yöntemlerden yansıtıcı günlük kullanılmıştır. Araştırma 2013–2014 öğretim yılında Necmettin Erbakan Üniversitesinde öğrenimine devam eden Almanca Öğretmenliği 3. Sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak CCTDI, Almanca Dil Becerisi Testi ve Yansıtıcı Günlük kullanılmıştır. Araştırma bulguları şu şekildedir: 1.Grup çalışması etkinlikleri, öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimlerini arttırmıştır. 2. Deney grubu öğrencilerinde uygulanan grup çalışması etkinliklerinin öğrencilerin dinleme becerileri, okuma becerileri, konuşmada ifade yeteneği, biçimsel doğruluk, yazmada içeriksel uygunluk ve iletişimsel düzenleme becerilerini geliştirmede etkili olmuştur. 3. Grup çalışması etkinliklerin eleştirel düşünme eğilimlerinin alt boyutu olan gerçeği arama/sorgulayıcı düşünme becerisi düzeyini arttırmıştır. 4. Grup çalışması etkinliklerin eleştirel düşünme eğilimlerinin alt boyutu olan açık fikirlilik düşünme becerisi düzeyini arttırmıştır. 5. Grup çalışması etkinliklerin eleştirel düşünme eğilimlerinin alt boyutu olan analitik düşünme becerisi düzeyini arttırmıştır. 6. Grup çalışması etkinliklerin eleştirel düşünme eğilimlerinin alt boyutu olan sistematik düşünme becerisi düzeyini arttırmıştır. 7. Grup çalışması etkinliklerin eleştirel düşünme eğilimlerinin alt boyutu olan meraklılık düşünme becerisi düzeyini arttırmıştır. 8. Deney grubundaki öğrencilerin tuttukları yansıtıcı günlükten elde edilen nitel veriler başarı testinden elde edilen sonuçlar ile paralel bir şekilde öğrencilerin derse karşı ilgilerinin arttığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The first objective of the present research is to investigate the effect of the group working techniques on students'critical thinking tendency levels studyingin foreign language teaching departments of education faculties. Another purpose of the study is to reveal the effectof the applied group working techniques applied onstudents'four language skills in German language. 1.Group work activities that are applied increased students' critical thinkingtendency and skills. 2.Group work activities that are applied on experiment group students have been effective in improving students' following skills; listening, reading, expressive, formal correctness,contextualwriting suitability and communicative editing. 3. The group work activities applied has shown an increase in students'critical thinking tendency regarding the sub-dimension of search for truth/ questioning the truththinking skill level. 4. The group work activities applied has shown an increase in students'critical thinking tendency regarding the sub-dimension of open-mindedness thinking skill level. 5. The group work activities applied has shown an increase in students'critical thinking tendency regarding the sub-dimension of analytical thinking skill level. 6. The group work activities applied has shown an increase in students'critical thinking tendency regarding systematicthinkingskill level sub-dimension. 7. The group work activities applied has shown an increase in students'critical thinking tendency regarding curiousness thinking skill level. 8. The qualitative data obtained from students' reflective journals in the experimental group wereconsistent with the achievement test results showing students' increasing interest in class.