Eğitim bilimleri ve öğretmen yetiştirme alan uzmanlarının eğitimde program değerlendirme öz-yeterlik düzeylerinin incelenmesi
The examination of educational sciences and teacher training experts' program evaluation sel-efficacy levels
- Tez No: 384678
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitimde program değerlendirme, Öz-yeterlik, Alan uzmanları, Program Evaluation, Self-efficacy, Experts
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı“Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme”alan uzmanlarının eğitimde program değerlendirme öz-yeterlik düzeylerini belirlemek ve bu yeterlik düzeylerinin uzmanların cinsiyetine, unvanlarına, mezun oldukları doktora programına, program değerlendirme ile ilgili deneyimlerine ve program geliştirme alanındaki kendi yeterlik tanımlamalarına göre değişip değişmediğini incelemektir. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma türlerinden betimsel araştırma (tarama, survey) kullanılmıştır. Türkiye'deki üniversitelerin eğitim fakültelerinde 2014-2015 eğitim öğretim yılında görev yapan, doktorasını tamamlamış“Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme”alan uzmanları araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Veri toplamak için araştırmacı tarafından 36 maddelik ve 5 faktörlü“Eğitimde Program Değerlendirme Öz-yeterlik Ölçeği (EPDÖ)”geliştirilmiştir. Ölçeğin tamamı için Cronbach Alpha katsayısı 0.975 olarak bulunmuştur. Veriler normal dağılım göstermediği için verilerin analizinde parametrik olmayan testlerden faydalanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulguları“Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme”alan uzmanlarının eğitimde program değerlendirme öz-yeterlik algılarının yeterli düzeyde olduğunu göstermektedir. Ölçeğin faktörleri açısından sonuçlar incelendiğinde ise çalışma grubundaki uzmanların öz-yeterlik düzeylerinin“Bilimsel Araştırma Becerileri”,“Değerlendirilecek Programla İlgili Bağlam Analizi”,“Program Değerlendirme Projesinin Yönetimi”faktörlerinde yüksek;“Etik İlkeler”ve“Yansıtıcı Düşünme”faktörlerinde ise çok yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çalışma grubundaki uzmanların eğitimde program değerlendirme öz-yeterlik düzeyleri çeşitli değişkenler açısından incelendiğinde cinsiyet ve akademik unvan değişkenlerine göre bir farklılığa rastlanmazken; mezun olunan doktora programı, deneyim ve program geliştirme yeterlik tanımlamalarına göre uzmanların eğitimde program değerlendirme öz-yeterlik düzeylerinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür.Tartışma ve Öneriler: Araştırma sonucunda çalışma grubundaki uzmanların eğitimde program değerlendirme öz-yeterlik düzeyleri ile ilgili elde edilen bulgular alanyazın destekli olarak tartışılmış, yapılan tartışmalar sonucu öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine the program evaluation self-efficacy levels of Educational Sciences and Teacher Training Experts and to examine these self-efficacy levels according to gender, academic title, graduated doctoral program, experience and curriculum development competency definition variables. Method: Survey method is used in this study. The study group consists of Educational Sciences and Teacher Training Experts who have doctorate degree and work in education faculties in Turkey during 2014-2015 academic year. Within the scope of the study,“Educational Program Evaluation Self-efficacy Scale (EPDÖ)”, which has 36 items and 5 factors, is developed. The Croncach Alpha coefficient of the scale is found as 0.975. Nonparametric tests are used in the analysis of the data. Findings: Study findings indicate that the program evaluation self-efficacy level of the Educational Sciences and Teacher Training Experts is satisfying. They feel they are competent in program evaluation. When the findings are examined in terms of the factors, while the experts in the study group feel themselves competent in“ Scientific Research Skills”,“Context Analysis of The Program in Question”,“Project Management”factors; they feel themselves very competent in“Ethical Principals”and“Reflective Thinking”factors. It is also identified that while the program evaluation self-efficacy level of the experts in the study group significantly differs according to graduated doctoral program, experience and curriculum development competency definition variables; it doesn't show a signficant difference considering gender and academic title variables.Conclusion and Discussion: The study findings concerning the program evaluation self-efficacy levels of the experts in study group is discussed within the context of literature and some suggestions is presented.