Performans ölçüm aracı olarak ekonomik katma değer: BİST'de işlem gören bankalara uygulanması
Economic value added as a performance measurement tool: An application on banks treated in BİST
- Tez No: 385562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Banka, Performans Ölçümü, Ekonomik Katma Değer, Türk Bankacılık Sektörü, Özsermaye Maliyeti
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmada ilk olarak bankacılık kavramı, bankaların ekonomideki temel fonksiyonları ile finansal performanslarının ölçümünde kullanılan belli başlı yöntemlere yer verilmiş, bilinen bu yöntemlerden farklı olarak değere dayalı bir ölçüt olan ekonomik katma değer yaklaşımının temel özellikleri ve hesaplanması konuları anlatılmaya çalışılmıştır. Sonrasında Borsa İstanbul'da işlem gören bankaların ekonomik katma değerleri hesaplanarak analiz edilmiştir. Borsa İstanbul'da işlem gören on dört bankanın 2001-2012 yılları arasındaki EVA tutarları, özkaynak karlılık ve EVA/özkaynak oranları hesaplanmıştır. Bankaların özellikle 2001 ve 2008 finansal kriz dönemlerinde daha düşük ekonomik katma değer yarattığı tespit edilmiş ve bankaların ekonomik katma değere göre sıralamalarının, temel performans göstergeleri olarak kabul edilen net kar ve özsermaye karlılığına göre daha farklı bir sıralamanın oluştuğu görülmüştür. Değer tabanlı bir ölçüt olan EVA'nın, bankaların finansal performanslarının belirlenmesine farklı bir bakış açısı getirmesi nedeniyle alternatif bir yöntem olarak dikkate alınmasının faydalı olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study firstly the concept of banking, main functions of banks in economy, and the main methods that used for assessing financial performances of banks are discussed and also it is tried to explain main properties of economic value added and measurement of it.After that banks',treated in BİST, economic added values are measured and analyzed. EVA values, return on equities and ratios of EVA/equity between years of 2001-2012 of 15 banks treated in BİST are measured.It is determined that specially between the years of 2001 and 2008 financial crises period, banks have lower EVA and also sorting according to EVA is different from sorting according to net profit and return on equity. As a result we can say that EVA,value based criteria, brings a different point of view to the determination of banks' financial performance. Key Words 1.Bank 2.Performance Measurement 3.Economic Value Added 4.Turkish Banking Sector 5.Equity Capital