Çok partili dönemde Türkiye'de siyasetin finansmanı
Political parties financing multi party democracy in Turkey
- Tez No: 386772
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Siyasi Partiler, Siyasi Partilerin Finansmanı, Çok Partili Dönem, The Multi Party Democracy, Political Parties Financing, Political Parties
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Siyasi partiler, iktidarı ele geçirmek, en azından söz sahibi olabilmek için aynı görüş ve çıkarlara sahip olan insanların oluşturduğu birliklerdir. Demokratik toplumlarda, siyasal sürece katılımın temel araçlarından biri siyasal partilerdir.Siyasi partiler, devamlılıklarını sağlayabilmek, rekabet edebilmek, demokratik işlevlerini ve üstlendikleri sorumluluklarını yerine getirebilmek için seçimler arasında ve seçim kampanyaları boyunca paraya ihtiyaç duyarlar.Siyasi parti finansmanında geleneksel temel kaynak, üye aidatlardır. Üye aidatları siyasi partileri, özellikle küçük olanları, finanse etmek için yeterli değildir. Bu nedenle siyasi partiler için bağışlar, diğer önemli bir seçenektir. Fakat bağış yapanların hükümetten yardım karşılığında yasal olmayan yarar beklemekte olduğu yönünde yaygın bir görüş bulunmaktadır.Birçok demokratik ülke, siyasi partilere kamu finansmanının yapılması fikrini, siyasi partilerin bağımsızlıklarına gereksiz müdahaleyi engellemek için kabul etmiştir.Son yıllarda, birçok demokratik toplum, bireylerin siyasal sisteme olan güvenlerinin sürdürülmesi ve artırılması için parti finansmanının uygulamasında önemli yasal önlemler almaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
Political parties are unions which consist of people who have same ideas and benefit from coming to power or to have a voice in the government at least. In democratic society, one of the main instruments for participating in political process are political parties.Political parties need money in order to survive, compete, perform their democratic functions and assume their responsibilities, both during and between election campaigns.The main traditional source of the political party financing is membership fees. Membership fees are not enough to fund political parties especially, small ones. So donations become an other essential source option for political parties. But, there is wide public perception that donors expect illegitimate government favors in return.Many Democratic States accepted the idea of giving public funding to political parties to avoid interfering unnecessarily with the independence of political parties.Many democratic societies have taken substantial legislative actions in recent years in order to maintain and increase the confidence of the citizens in their political systems.