Non Hodgkin lenfomalı hastalarda görülen semptomlar ve semptom gruplarının belirlenmesi
Determining symptom groups and symptoms seen in patients with Non-Hodgkin's lymphoma
- Tez No: 386806
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ KUTLUTÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hematoloji, Hemşirelik, Onkoloji, Hematology, Nursing, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Non-Hodgkin Lenfoma, Kemoterapi, Hemşirelik, Semptom Kümelemesi, Non-hodgkins lymphome, Chemotherapy, Nursing, Symptom Cluster
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Araştırma, Non-hodgkin lenfomalı hastalarda görülen semptomlar ve semptom gruplarının belirlenmesi amacıyla yapılan tanımlayıcı tipte bir araştırmadır.Araştırma, Ankara il merkezinde Hematoloji Onkoloji poliklinik ve klinikleri olan hastanelerde kemoterapi alan Non Hodgkin Lenfoma'lı hastalarla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 110 hasta oluşturmuştur. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma ve küme analizi kullanılmıştır.Kanser tedavisinde en sık prevelansa sahip semptomlar halsizlik, saç dökülmesi, yiyeceklerin tadını almada değişiklik, ağız kuruluğu ve hassas olmadır.Memorial Semptom Değerlendirme ölçeği kullanılarak belirlenen semptomlardan yedi semptom kümesi oluşmuştur. Ağız yarası ve Ağız kuruluğu birinci küme, Baş dönmesi, Yutma güçlüğü ve Nefes darlığı ikinci küme, Ağrı, Uyumada zorluk, Kabızlık ve Kilo kaybı üçüncü küme, Bulantı, Kusma, İştahsızlık ve İshal dördüncü küme, Şişkinlik, Öksürük, Kendini üzgün hissetme ve Dikkatini toplamada zorluk beşinci küme, Deride değişiklik, Hassasiyet ve Kendini sinirli hissetme altıncı küme, Saç dökülmesi, Tat değişikliği, El ve ayak uyuşukluk, Halsizlik yedinci kümeyi oluşturmuştur.Semptom kümelerine yönelik hemşirelik uygulamalarının ölçekler ile değerlendirilmesi ve uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine symptom prevalence and symptom cluster in Non-hodgkin's lymphoma patients who had received chemotherapy. This is descr ş ptive study. Research, Hematology-Oncology clinics and clinics in the city center of Ankara, which was carried out in hospitals with patients receiving chemotherapy Non Hodgkin's Lymphoma. The research sample was constitued of 11 0 Non Hodgkin's Lymphoma patient who had received chemotherapy . Data were analyzed by number, percentage,average,standart deviation and cluster analysis. The most prevalent symptoms were lack of energy, lack of appetite, alopecia and be sensitive Seven symptom clusters ocur by using Memorial Symptom Assessment Scale. As it is mentioned in previous sentence there are seven cluster;“dry mouth”and“ mouth sores”is the first one,“ dizziness”,“shortness of breath”and“difficulty swallowing”is the second one,“pain”,“ disturbed sleep”,“constipation”and“weight loss”is the third one,“nausea”,“vomiting”,“lack of appetite”and“diearrhea”is the fourth one,“cough”,“swelling”,“Feeling sad”and“difficulty concentrating”is the fifth one,“changes in the skin”,“be sensitive”and“feeling nervous”is the sixth one, finally“change in taste”,“selling of arms or legs”and“lack of energy”creates the seventh cluster. Symptom clusters,with the scales fort he evaluation of nursing practice and the implementation can be proposed.