Ahlak gelişimi ve din
Moral development and religion
  1. Tez No: 387907
  2. Yazar: HACER UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKERİM BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlâki Gelişimi, Ahlâk eğitimi, Din, Din eğitimi, Morality Development, Morality Education, Religion, Education of Religion
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bil. Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
İnsanlar doğumdan ölüme kadar devam eden, zaman içerisinde yaşa bağlı olarak görülen, düzenli ve birbirini izleyen bir değişim içerisindedirler. Bu değişime de gelişim denmektedir. Gelişmeye bağlı değişmeler, belli bir düzen içerisinde meydana gelir. Böylece her yeteneğin gelişmeye başladığı yaş normları oluşur. Ahlaki gelişim süreçleri,bedensel, zihinsel, sosyal, ahlâki ve dini gelişim süreçleridir. Bunlar arasında belki de en kritik olanı, ahlâk gelişimdir. Sosyal davranışlar, büyük ölçüde neyin doğru neyin yanlış olduğuna ilişkin ahlâki değerler tarafından tayin edilir.Sosyal kurallar ve ahlâki değerler, öğrenme sonucunda kazanılmaktadır.Öğrenme kuramcılarına göre (Sears, Maccoby, Levin) vicdan gelişimi,ana babanın koyduğu standartların çocuk tarafından benimsenerek bir iç kontrol sisteminin geliştirilmesi olarak tanımlanır.Ahlâk gelişiminde duygusal güdülere (psikoanalitik) ya da bilişsel etkenlere önem veren (zihinsel gelişim) kuramsal yaklaşımlar da vardır.Toplum halinde yaşamaktan başka çaresi olmayan insan, toplumla olan ilişkilerine başlamadan önce bu ilişkileri düzenleyen birtakım kurallara ihtiyaç duyar. Bu toplumun, birbirine inanıp güvenmesi gerekir.Güvenin devam etmesi için her toplumda farklılıklarla var olan kurallara ?ahlâk? denilmiştir ve yine her toplum koymuş olduğu kuralları korumayı hedef almıştır. Ahlâk, günlük hayatımızın önemli bir parçasıdır ve hayatımızın şekil almasında etkili faktörlerden biridir. Ahlâk, bireyin davranışlarını belirlemesinde ve kendi davranışlarını ,olumsuz davranışlardan ayırması yönü ile dikkat çekmektedir.Aynı zamanda bireyin dil alışkanlıklarında belli değer tasarımına dayanan ahlâki bir bağlılık söz konusudur. Bireyi tanıyabilmek ve onun davranışlarını anlamlandırabilmek açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada biz, bireyin ahlâki gelişim evrelerini, din ve ahlâk eğitimini, felsefe ve ahlâk arasındaki ilişkiyi inceledik. Dini değerlerin; din ve ahlak eğitiminin, bireyin ahlak gelişiminin üzerindeki etkilerini ve hayatı yönlendirme noktasındaki desteğini belirttik.
Özet (Çeviri)
From the birth to death people have been in a development which is a change seen regularly and follows one another related to age in a time period. Developments based on the change ocur in a certain sequence so that age norms happen which each skill begin to build up.This development periods are processes of physically, cognitively, social, moral and religious etc. The most critical process among them may be the moral development. Social attitudes are assessed by moral values in what is wrong what is right. Social rules and moral values are gained as a result of learning. According to learning theorists(Sears,Levin,Maccovin), development of casuist is defined as building up an inner control with the standards of parents accepted by the child. Besides, there are theorietical approaches overrating emotional motives(Freud) or cognitive factors(Piaget, Kohlberg). A person who has no chance but living in a society needs some rules before beginning to have relations with the society. This society has to believe each other. It is called morality? ´which is placed in other societies with differences fort his relation going on and each society aims to save these moral rules. Because the morality systems have effects on person and society, Religion and beyond religion tie up human attitudes to personal benefits. The morality is a huge part of our lives and one of the factors shaping them. In this work, we try to display the contributions of religion to morality development observing an individuals periods of moarlity developments, religion and morality education and the relation between moarlity and philosophy.