Seramik yüzeylerde resimsel ögelerin yansımaları
Ceramic surfaces, reflections of pictorial elements
- Tez No: 387941
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H.SERDAR MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Resim, Seramik, Pişmiş Toprak, Ceramics, Painting, Terracotta
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezde; resim, seramik ve seramik yüzeylere resim öğeleriyle yapılan süslemeler kaynaklara dayalı olarak tarihsel süreciyle araştırılmıştır. Çağdaş seramik sanatına yönelik yurt içi ve yurt dışında tez konusuyla ilgili çalışan sanatçılardan örnek eserler seçilerek irdelenmiştir. Bu eserlerin plastik sanat ve teknik analizleri yapılarak çalışmalara öncü olmuşlardır.Çağdaş sanat anlayışına uygun olarak yapılan seramik eserler, işlevsellikten uzak, farklı biçim ve süsleme elemanlarıyla üretilmiştir. Elde edilen teorik bilgi ve teknikler görseller eşliğinde genç sanatçı adaylarına ve sanatçılara sunularak, yeni esinlenmelere ve geçmişle gelecek kuşaklar arasında bir köprü kurulması amaçlanmıştır.Araştırma kapsamında tasarlanan bu çalışmalar, günümüz bilim-teknoloji ve sanat anlayışıyla yorumlanarak üretilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, paintings, ceramics and ceramic surfaces with decorations picture elements on the basis of historical sources, the process was investigated. Contemporary ceramic art in Turkey and abroad, for example works of artists working on the thesis topic selected and analyzed. Pioneering studies of these works were made of plastic art, and technical analysis.Contemporary ceramic works of art produced in accordance with the principle, remote functionality, rich in different forms and decorative elements, a visual language formed plastic. With theoretical knowledge and techniques derived from images of young artists and artists from the candidates presented, and new inspiration and the objective is to build a bridge between past and future generations.Research within the scope of these studies are designed, produced, interpreted and understanding of contemporary science-technology and art.