Fen ve teknoloji öğretmen adaylarının laboratuvar eğitiminde argüman temelli sorgulamanın etkisinin incelenmesi
To investigate the effect of argument-driven inquiry on pre-service science teachers' laboratory instruction
  1. Tez No: 387974
  2. Yazar: TUBA DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, Argüman-Temelli Sorgulama, Fen Eğitimi, Laboratuvar Eğitimi, Öğretmen Eğitimi, Geometrik Optik, Argumentation, Argument-Driven Inquiry, Science Education, Laboratory Instruction, Teacher Education, Geometric Optic
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın amacı; Genel Fizik Laboratuvarı III dersinde, Argüman- Temelli Sorgulama yöntemini temel alan laboratuvar eğitiminin fen ve teknoloji öğretmen adaylarının akademik başarısına, tartışmaya yönelik eğilimlerine, bilimsel işlem becerilerine ve argümantasyon seviyelerine etkisini incelemektir.Çalışma, 2010- 2011 öğretim yılının güz döneminde, Çukurova Üniversitesi Fen ve Teknoloji Öğretmenliği Bölümü'nde öğrenim gören 79 öğretmen adayıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, kontrol grubu öğrencileri (n=38) sekiz farklı geleneksel laboratuvar uygulamasına katılmışlardır. Bu yöntemde öğrenciler, gruplar halinde laboratuvar föyünü adım adım takip ederek deneylerini gerçekleştirmişler ve geleneksel bir araştırma raporu hazırlamışlardır. Deney grubu öğrencileri (n=41) ise, sekiz farklı Argüman-Temelli Sorgulama yöntemini temel alan laboratuvar uygulamasına katılmışlardır. Bu yöntemde öğrenciler, gruplar halinde çalışarak, deneyleri kendileri tasarlamışlar, araştırma sonuçlarını ?beyaz tahta? üzerinde sergilemişler, argümantasyona katılmışlar, geleneksel olmayan bir araştırma raporu hazırlamışlar ve çift-gizli akran değerlendirmesine katılmışlardır.Çalışmaya ait veriler Optik Başarı Testi (OBT), Tartışmacı Anketi (TA), Bilimsel İşlem Beceri Testi (BİBT) ve öğrencilerin bireysel olarak hazırladıkları raporlar aracılığıyla elde edilmiştir. Bu testler her iki gruba da ön-test son-test olarak uygulanmıştır. Verilerinin analizi ANCOVA, ilişkisiz örneklemler t-testi ve ilişkili örneklemler t-testi ile yapılmıştır. Bireysel öğrenci raporları öncelikle Argümantasyon Seviyeleri Modeli ile analiz edilmiş, daha sonra t-testi yapılmıştır.Çalışmanın sonuçları, ?Argüman-Temelli Sorgulama? yöntemini temel alan laboratuvar eğitiminin geleneksel yönteme göre, fen ve teknoloji öğretmen adaylarının akademik başarılarını ve bilimsel işlem becerilerini arttırmada daha etkili olduğunu, tartışmaya yönelik eğilimlerinde geleneksel yönteme göre bir değişim meydana getirmediğini göstermiştir. Çalışmada, uygulamanın sonuna doğru deney grubu öğrencilerinin raporlarının argümantasyon kalitesinin arttığı, kontrol grubu öğrencilerinin raporlarının ise argümantasyon kalitesinin değişmediği tespit edilmiştir. Ayrıca, ?Argüman-Temelli Sorgulama? yöntemini temel alan laboratuvar eğitiminin, fen ve teknoloji öğretmen adaylarının argümantasyon seviyelerini arttırmada, geleneksel yönteme göre daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.ATS yöntemi öğrencilerin akademik başarılarını ve bilimsel işlem becerilerini arttırmada etkili bir yöntemdir ve diğer laboratuvar derslerine de adapte edilebilir. Daha uzun bir argümantasyon süresiyle ve daha fazla laboratuvar aktiviteleriyle, tartışmaya yönelik eğilim geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of Argument-Driven Inquiry (ADI) laboratory activities to pre-service elementary science teachers? academic achievement, argumentativeness, science process skills and argumentation level.The research was conducted with 79 pre-service elementary science teachers at Cukurova University in the fall semester of 2010-2011 academic year. The students in the control group (n=38) participated in eight different traditional laboratory activities. In this instruction, students followed a step by step procedure and produced a traditional lab report with collaborative groups. The students in the experimental group (n=41) participated in eight different Argument-Driven Inquiry (ADI) laboratory activities. In these activities, students designed their own experiments, developed of an argument on a whiteboard that consists of an explanation, evidence and reasoning by each group, engaged in argumentation, produced a lab report and participated in double-blind peer-review of written reports.Data were collected through Optic Achievement Test (OAT), Argumentative Scale(AS), Science Process Skills Test (SPST) and the reports that were written individually by students. All of the participants took these tests before and after the instructional intervention. For the analysis of data, ANCOVA, paired-sample t-test and independent-sample t-test were used. For the analysis of written reports, first, argumentation level framework was employed and then, independent-sample t-test was used.The results of this study showed that the ADI instructional method improved pre-service science teachers? achievement and science process skills significantly compared to traditional laboratory instruction, but no significant differences were observed in Argumentative Scale scores between the ADI instruction and traditional instruction groups. Towards the end of the study, there was an improvement in the argumentation quality of experimental group, but there was no change in the argumentation quality of control group. And also the results of the study showed that the ADI instructional method was more effective in improving the argumentation level compared to the traditional method.The ADI based laboratory activities appeared to be an effective method to improve students? achievement, science process skills and it can be adapted easily to other laboratory courses. With a longer argumentation session and more laboratory activities, argumentativeness could be improved.