Grafik tasarım programlarına ilişkin öğretim elemanı ve öğrenci görüşleri
Opinions of instructors and students on graphical design educational programs
- Tez No: 388215
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Graphic design, interdisciplinary design, design
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu araştırmada, grafik tasarım alanında eğitim gören öğrencilerin ve eğitim veren öğretim elemanlarının,“grafik tasarım”ve“grafik tasarım programlarına ilişkin öğretim elemanları ve öğrenci görüşleri”ın boyutları hakkındaki düşünceleri ile ilgili durumu ortaya koymak amaçlanmıştır. Grafik tasarımın uygulama alanları hakkındaki farkındalığın artırılması yoluyla Türkiye'de alanda eğitim veren öğretim elemanlarına program ve ders içeriği açısından katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmada hem nicel hem de nitel araştırma türünde, betimsel araştırma yöntemi ve tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Ankara'da güzel sanatlar eğitimi veren kurumlarda eğitim veren öğretim elemanları ve resim-iş eğitimi anabilim dalında grafik tasarım eğitimi alan öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemini ise, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-iş Eğitimi Anabilim Dalı'nda grafik tasarım eğitimi gören 53 öğrenci ve Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi'de görev yapan bir öğretim elemanı, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde görev yapan bir öğretim elemanı, Hacettep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde görev yapan bir öğretim elemanı, Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nde görev yapan bir öğretim elemanı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nde görev yapan bir öğretim elemanı, Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde görev yapan bir öğretim elemanı olmak üzere toplam beş alan uzmanı oluşturmaktadır. Araştırmada grafik tasarım eğitiminde iki boyutlu ve üç boyutlu tasarımın birbirinden ayrılmaz iki unsur olduğu ve eğitimcilerin mutlaka üç boyutlu tasarım uygulamaları yapması konusunun önem teşkil ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca grafik tasarım eğitimi alan öğrencilerin; ulusal kültür, evrensel kültür, sanat tarihi, mitoloji, felsefe, psikoloji alanlarında bilgi sahibi olması sağlanmalıdır. Öğrencilerin alan araştırması yapması, sadece resim için değil, mimarlık, iç mimarlık, grafik, endüstri ürünleri tasarımı, heykel, seramik ve sanatın diğer tüm alanlarını kapsayan, inter disiplinlerarası çalışmalar yapmaları sağlanmalıdır. Böylece günümüz dünyasında çağı yakalamak ve anlamlı ürünler ortaya koyabilmek mümkün olacaktır. Anahtar Kelimeler Grafik tasarım, disiplinlerarası tasarım, tasarım
Özet (Çeviri)
This study aims to present the opinions of the students, who are under graphical design educational programs, and of the instructors, who teach of such programs, on the aspects of“graphical design”and“opinions of such instructors and students on graphical design educational programs”. By means of increasing the awareness on implementation fields of graphical design, it is considered that this study will contribute to those instructors teaching on the field in Turkey in terms of curriculum and course contents. In this study, a descriptive research method and survey model is used as both quantitative and qualitative research types. The population is formed by the instructors teaching in fine art education institutions in Ankara and the students receiving graphical design education in the department of art teaching education in Ankara. The sample is formed by 53 students, receiving graphical design education in Gazi University, Gazi Faculty of Education, Division of Fine Arts Education, Department of Arts Teaching Education, and five specialists in total, such as one instructor teaching at Gazi University, Gazi Faculty of Education, one instructor teaching at Gazi University, Faculty of Fine Arts, one instructor teaching at Hacettepe University, Faculty of Fine Arts, one instructor teaching at Atılım University, Faculty of Fine Arts Design and Architecture, one instructor teaching at TOBB University of Economics and Technology, Faculty of Fine Arts Design and Architecture, and one instructor teaching at Başkent University, Faculty of Fine Arts. In this study, it has concluded that two- and three-dimensional designs are two indissociable elements in graphical design education and that instructors are important to certainly conduct three-dimensional design implementations. Furthermore, the students receiving education on graphical design should be provided with knowledge on the fields of national culture, universal culture, art history, mythology, philosophy, and psychology. Students should be allowed to carry out field researches, and not only on painting, but also interdisciplinary researches on architecture, interior architecture, graphics, industrial product designs, sculpture, ceramics, and all other art fields. By this means, it would be possible to catch up the era in today's world, and to create meaningful art products.