Derin anterior lamelller keratoplasti sonuçlarımız
Result of deep anterior lamellar keratoplasty
  1. Tez No: 388474
  2. Yazar: ASLI ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Lameller keratoplasti, Descemet zarı, endotel, greft ömrü, Lamellar Keratoplasty, Descemet membrane, endothel, greft survey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Kliniğimizde 2007-2013 yılları arasında uygulanmış olan derin anterior lameller keratoplasti (DALK) sonuçlarının değerlendirilmesi. Descemet zarını ve korneal endoteli etkilemeyen korneal stromal patolojisi olan 105 hastanın 120 gözü çalışmaya dahil edildi. Çalışmanın verileri retrospektif olarak elde edildi. DALK cerrahisi esnasında büyük hava kabarcığı teknği uygulandı. Büyük hava kabarcığı tekniği uygulanamayan hastalarda künt spatula ile manuel diseksiyon yöntemi uygulandı. DALK cerrahisi uygulanan hastaların en sık endikasyonu keratokonus (80 göz), korneal distrofi (20 göz), travmatik yüzeyel nefelyon (8 göz) idi. Hastalar ortalama takip süresi 36,1 ± 3,9 aydı. DALK cerrahisi 100 gözde (%83,3) uygulanabildi. Büyük hava kabarcığı tekniği 96 gözde (%80) başarıyla uygulanabildi. Descemet membran perforasyonu 29 gözde (%24,1) gelişti ve 19 gözde DZ makroperforasyon nedenli penetran keratoplastiye geçildi. Gelişen komplikasyonların zaman içinde azalmış olduğu kaydedildi. En iyi düzeltilmiş görme keskinliği 100 gözün 74'ünde 5/10 ve üzerinde bulundu. Hiçbir hastada greft reddi gelişmedi. Uygun endikasyonlarda uygulandığında başarılı görsel ve refraktif sonuçlar sağlayabilen, greft reddi gibi ciddi komplikasyonların daha az görüldüğü bir cerrahi olan DALK, geliştirilen yeni tekniklerle kornea endoteli ve Descemet zarı sağlam olan olgularda ilk tercih keratoplasti yöntemi olabilir.
Özet (Çeviri)
To report the perioperative complications and clinical outcomes of deep anterior lamellar keratoplasty (DALK) cases which was performed between 2007-2013. One hundred and twenty eyes of 105 patients with pathologies involving the corneal stroma and sparing the Descemet's membrane and endothe¬lium were included consecutively in this retrospective, noncomparative interventional case series study. DALK was performed using the big-bubble technique, when failed manual dissection was applied with blunt spatula. The most frequent indication for DALK surgery was keratoconus (80 eyes), followed by corneal dystrophy (20 eyes) and superficial traumatic corneal scar (8 eyes). The average follow-up period was 36,1 ± 3,9 months. DALK was completed in 100 eyes (83,3%). A big bubble was achieved successfully in 96 eyes (80%). Descemet's membrane perforations occurred in 29 (24,1%) eyes, 19 of which were macroperforation and necessitated conver¬sion to penetrating keratoplasty. Complications tended to decrease throughout the time. Postoperative best-cor¬rected visual acuity of 0,5 or better was present in 74 of 100 (74%) eyes that underwent DALK. There was no episode of graft rejection. Because of satisfactory visual and refractive results, lesser complication rates like graft rejection, deep anterior lamellar keratoplasty is a good choise with developed new surgical techniques in patients who have intact corneal endothel and Descemets membrane.