Derin anterior lameller keratoplasti cerrahisinde big-bubble tekniğinin ve manuel diseksiyon tekniğinin cerrahi ve görsel sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of surgical and visual outcomes of bigbubble technique and manual dissection technique indeep anterior lamellar keratoplasty surgery
  1. Tez No: 484659
  2. Yazar: AHMET YÜCEL ÜÇGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ FİKRET AKATA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: manuel DALK, big bubble DALK, künt diseksiyon, lameller keratoplasti, Manual DALK, big bubble DALK, blunt dissection, lamellar keratoplasty
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç; DALK (derin anterior lameller keratoplasti) cerrahisinde alıcı yatak hazırlamada kullanılan big bubble tekniğinin ve manuel diseksiyon tekniğinin cerrahi ve görsel sonuçlarını karşılaştırmak. Gereç ve Yöntem: 2013-2016 yılları arasında Manuel DALK yöntemi uygulanan 30 hasta, big bubble DALK yöntemi uygulanan 35 hasta, toplam 65 hasta retrospektif olarak çalışmaya dahil edildi. Korneal stromal hastalık dışında oküler hastalığı olan hastalar ve intraokuler cerrahi öyküsü olanlar çalışma dışı bırakıldı. İki grupta preoperatif korneal skar varlığı, intraoperatif mikroperforasyon gelişme sıklığı, preoperatif ve final görme keskinlikleri ve topografi değerleri, speküler mikroskopi ile endotel sayıları, ön segment optik koherens tomografi ile rezidü alıcı yatak kalınlıkları karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki gruptaki olguların demografik, preoperatif görsel ve refraktif özellikleri birbirine benzerdi. Manuel DALK grubundaki 30 olgunun 22'sinde, big bubble DALK grubundaki 35 olgunun 28'inde korneal skar mevcuttu. Manuel DALK grubunda 6 hastada, big bubble DALK grubunda 3 hastada mikroperforasyon gelişti. Ortalama rezidü alıcı yatak kalınlığı her iki grupta da yaklaşık 18 mikrondu. Postoperatif dönemde endotel sayısı belirgin olarak azalmakla birlikte iki grup arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Big bubble DALK grubunda 4 hastada, manuel DALK grubunda 2 hastada penetran cerrahiye dönüldü. Sonuç: DALK cerrahisinde big bubble tekniği başarısız olduğunda veya uygulanamadığı durumlarda kullanılan manuel diseksiyon tekniğinde intraoperatif mikroperforasyon daha sık karşımıza çıkmakla birlikte, big bubble tekniğiyle yapılan cerrahilerle karşılaştırıldığında postoperatif dönemde olumsuz bir fark yaratmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the surgical and visual results of the big bubble technique and the manual dissection technique used in host's cornea preparation in DALK (deep anterior lamellar keratoplasty) surgery. Materials and Methods: Thirty patients who underwent manual DALK technique and 35 patients who underwent big bubble DALK technique between 2013 and 2016 were enrolled retrospectively. Patients with ocular disease other than corneal stromal disease and those with intraocular surgical history were excluded from the study. Preoperative corneal scar presence, intraoperative microperforation development frequency, preoperative and final visual acuity and topography values, endothelial cell counts measured by specular microscopy, residual host's cornea thickness measured by anterior segment optical coherence tomography were compared in two groups. Results: The demographic, baseline visual and refractive characteristics of the cases in both groups were similar. Deep corneal scar was found in 22 of 30 cases in the manual DALK group, and in 28 of 35 cases in the big bubble DALK group. Microperforation occured in 6 patients in the manual DALK group and in 3 patients in the big bubble DALK group. The average residual host's corneal thickness was about 18 microns in both groups. Endothelial cell count was significantly decreased in the postoperative period and no significant difference was observed between the two groups. Penetrating keratoplasty was performed to 4 patients in the big bubble DALK group and 2 patients in the manual DALK group. Conclusion: When the big bubble technique fails or the big bubble technique can not be performed in DALK surgery, manual dissection technique can be performed. Although intraoperative microperforation is more common in manual DALK technique, it does not make a negative difference in postoperative period when compared with the surgeries performed with the manual technique or big bubble technique.