Kronik periodontitis tedavisinin, ateroskleroz hastaları üzerindeki etkisinin biyokimyasal ve mikrobiyolojik olarak değerlendirilmesi
The effect of treatment of chronic periodontitis, biochemical and microbiological evaluation on atherosclerosis patients
  1. Tez No: 388522
  2. Yazar: ALİHAN BOZOĞLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH SEÇKİN ERTUĞRUL, DOÇ. DR. MEHMET TAŞPINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, kronik periodontitis, biyokimyasal belirteç, periodontopatojen, Atherosclerosis, chronic periodontitis, biochemical markers, periodontopatogen
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmanın amacı; kardiyovasküler olarak ateroskleroz tanısı ve periodontal olarak ise kronik periodontitis tanısı konulmuş bireyler ile kardiyovasküler olarak sağlıklı ve periodontal olarak ise kronik periodontitis tanısı konulmuş bireylerin periodontal tedavileri sonrası periodontal sulkusta periodontopatojen mikroorganizmaların oranının değişimi, DOS'da antimikrobiyal peptidlerin miktarının değişimi, klinik periodontal indekslerin değişimi ve aterosklerozun sistemik betirteçlerinin değişimini kullanarak karşılaştırılmasıdır. Yaşları 35-65 arasında değişen; kardiyovasküler olarak ateroskleroz tanısı konulmuş ve periodontal olarak kronik periodontitis tanısı konmuş 20 hasta test grubu, periodontal olarak kronik periodontitis tanısı konulmuş sistemik olarak sağlıklı 20 hasta kontrol grubu olacak şekilde toplam 40 hasta dâhil edilmiştir. Bütün hastalara klinik periodontal tedavi uygulanmış, başlangıç ve 6. ay kontrollerinde; klinik periodontal parametreler (SCD, PI, GI, KAS ve SK), biyokimyasal belirteçler (ADM, CCL-28, HBD-2, HBD-3 ve calprotectin) kendilerine özgü ELISA kitleri ile, kan değerleri (WBC, LDL, HDL, fibrinojen, kreatinin ve platelet), belirlenen periodontopatojen mikroorganizmaların (A. actinomycetemcomitans, P. gingivalis, T. forsythia, T. denticola, P. intermedia, P. micros, F. nucletum/periodonticum, C. rectus, E. nodatum, E. Corrodens ve C. gingivalis/ochracea/sputigena) oranları (Micro-IDentPlus® testi kullanılarak), ölçülerek kaydedilmiştir. Her iki grupta da klinik periodontal tedavi sonrası klinik parametrelerde istatistiksel anlamlı kazanç sağlanmıştır. Biyokimyasal belirteçlerde her iki grupta anlamlı azalmalar sağlanmıştır. Kan değerleri tedavi sonrası, test grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede değişmiştir. Periodontopatojen mikroorganizma oranları istatistiksel anlamlı şekilde düşüş göstermiştir. Bütün belirteçlerin değerlendirilmesi ve testler neticesinde; klinik periodontal tedavinin başarılı olduğu ve periodontal durumu iyileştirmekle beraber sistemik inflamasyonu azalttığı belirlenmiştir. Lokal enfeksiyonun tedavisi ve sistemik inflamasyon belirteçlerinin azaltılması ile ateroskleroz tanı kriterlerinde de azalma sağlanmış olunabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın sınırları dâhilinde varılan sonuç itibari ile ateroskleroz için bir risk faktörü olan kronik periodontitisin klinik periodontal tedavisinin ateroskleroz prognozunu pozitif etkilemiş olduğu sonucuna ulaşılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the change in rate of sulcular periodontopathogen microorganisms, change in antimicrobial peptides in GCF, change in clinical periodontal indexes and change in systemic markers of atherosclerosis in patients diagnosed of cardiovasculary atherosclerosis and with chronic periodontitis; with patients who are cardiovascularly healthy and has chronic periodontitis. Total number of subjects is 40 aged between 35 and 65; test group is 20 patients diagnosed with cardiovascular atherosclerosis and chronic periodontitis, test group is 20 patients with no systemic diseases but had chronic periodontitis. All patients had received clinical periodontal therapy; clinical periodontal parameters (SCD, PI, GI, KAS, and SK), biochemical markers (ADM, CCL-28, HBD-2, HBD-3, and calprotectin) (with individual ELISA kits), blood count (WBC, LDL, HDL, fibrinojen, kretinin, and platelet), rates of specified periodontopathogens (A. actinomycetemcomitans, P. gingivalis, T. forsythia, T. denticola, P. intermedia, P. micros, F. nucletum/periodonticum, C. rectus, E. nodatum, E. corrodens, C. gingivalis/ochracea/sputigena) (with Micro-IDentPlus® test) had measured and recorded in startup and sixth month control sessions. Both control and test groups had gained statistically significant improvoments in clinical parameters after clinical periodontal therapy. Biochemical markers showed significant reduction in both groups. Blood count values showed significant difference in test group in comparison with control group after therapy. Falling of periodontopathogen rates was statistically significant. The evaluation of all tests and markers showed that clinical periodontal theraphy was succesful and cured periodontal situation as well as reducing systemic enflamation. Treatment of local infection and reduction of sistemic inflamation markers, had generated improvement in diagnostic criteria for atherosclerosis. Within the limitations of this study we concluded that the clinical therapy of chronic periodontitis which is a risk factor for atherosclerosis would benefit the prognosis of atherosclerosis. The effects of change in blood count, biochemical markers and rates of periodontopathogens on systemic enflamation and cure of chronic periodontitis which is a risc factor for atherosclerosis would contribute the treatment of atherosclerosis.