Pirol-4,6-dion halka sistemli bisiklik yeni aminokarbotiyol pirolidinler ve iyonlaşma sabitlerinin incelenmesi
New aminokarbotiyol pyrrolidine having pyrrole-4 ,6-dion bicyclic ring systems and investigation of ionization constants
  1. Tez No: 389888
  2. Yazar: SAMET BELVEREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. ALİ DÖNDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Potansiyometrik titrasyon, asit iyonlaşma sabiti, oluşum sabiti, aminokarbotiyol pirolidin, 3-dipolar halkalı katılma, halka düzenlenmesi, Potantiometric titration, acid dissosiation constant, stability constant, aminocarbothiol pyrrolidine, 3-dipolar cycloaddition, ring rearrangement
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada bisiklik tetrahidropirolo[3,4-b]pirol-4,6-(1H,5H)-dion halka sistemi içeren ve fonksiyonel sübstitüent bulunduran aminokarbotiyol pirolidin türevi yeni bileşikler sentezlendi. Daha sonra elde edilen yeni bileşiklerin su-organik çözücü sisteminde potansiyometrik titrasyon metoduyla asit iyonlaşma sabitleri belirlendi. Birinci aşamada polisübstitüe grup bulunduran tetrahidropirolo[3,4-c]pirol-1,3-(2H,3aH)-dion bisiklik halka sisteminin uygun bir baz varlığında halka düzenlemesi ile elde edilen bisiklik tetrahidropirolo[3,4-b]pirol-4,6(1H,5H)-dion halka sistemini sübstitüent olarak bulunduran aminokarbotiyol türevi bileşikler sentezlenerek yapıları karakterize edildi. Sentezlenen bileşiklerin yapıları ve stereo kimyaları tek kristal-XRD, 1H-NMR, 13C-NMR, DEPT, 2D-COSY, HSQC, HMBC, FT-IR ve MS gibi analitik tekniklerle aydınlatıldı. İkinci aşamada yapıları karakterize edilen aminokarbotiyol pirolidin türevlerinin asit iyonlaşma sabitleri 2x10-4 M' lık 1,4-dioksan-su (60:40, v/v) çözücü sisteminde sodyum klorür ve hidroklorik asit varlığında 25 ± 0.1 0C'de titrant olarak sodyumhidroksit kullanılmasıyla potansiyometrik titrasyon sonucunda Molspin Titrasyon Sistemiyle elde edilen datalardan HYPERQUAD bilgisayar programı kullanılarak belirlendi. Ayrıca arilaminokarbo-N-tiyol ligandlarının Ni(II) ile oluşturdukları komplekslerin oluşum sabitleri, ligandların 2x10-4 M ve Ni(II)'nin 1x10-4 M'lık derişimini içeren dioksan-su (60:40 v/v) çözücü sisteminde sodyum klorür ve hidroklorik asit varlığında, titrant olarak sodyum hidroksitin kullanılmasıyla potansiyometrik titrasyon metoduyla belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, acid dissociation constant of novel aminocarbo-N-thiol pyrrolidine derivatives, bearing bicyclic tetrahydropyrrolo[3,4-b]pyrrole-4,6(1H,5H)-dione were determined by potentiometric titration method in water-organic solvent system. In the first stage, aminocarbothiol derivatives, bearing tetrahydropyrrolo[3,4-b]pyrrole-4,6(1H,5H)-dion ring system which were obtained polisubstituted ring rearrangement of tetrahydropyrrolo[3,4-c]pyrrole-1,3-(2H,3aH)-dione in the presence of base, were synthesized and characterized. Structures and stereochemistries of synthysised novel compounds were determined using analytical techniques such as single crystal XRD, 1H-NMR, 13C-NMR, DEPT, 2D-COSY, HMBC, HSQC, FT-IR and MS. In the second stage, acid dissociation constants of 2x10-4 M of the characterized aminocarbothiol pyrrolidines were determined by using HYPERQUAD computer programme for data, obtained from Molspin Titration System by using potantiometric titration method in the presence of hydrochloric acid and sodium chloride in 1,4-dioxane–water (60:40, v/v) solvent system by using sodium hydroxide as a titrant at 25 ± 0.1 0C. In addition to, stability constants of Ni(II) complexes of arylaminocarbo-N-thiol ligands were determined by using potentiometric titration method in dioxan-water (60:40 v/v) solvent system, having 2x10-4 M of ligand and 1x10-4 M of Ni(II), in presence of sodium chloride and hydrochloric acid were by the using sodium hydroxide as titrant.