Genelleştirilmiş Morrey uzaylarında harmonik analizin integral operatörlerinin sınırlılığı
Boundedness of the integral operators of the harmonic analysis in generalized Morrey spaces
- Tez No: 390312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Lp uzayları, Morrey uzayları, GenelleşmişMorrey uzayı, maksimal operatör, singuler integral operatör, Riesz potansiyeli, Lp spaces, Morrey spaces, Generalized Morrey spaces, maximal operator, singular integral operator, Riesz potential
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu yuksek lisans tezinde, Genelleştirilmiş Morrey uzayları ve harmonik analizin integral operatörlerinin bu uzaydaki sınırlılığı hakkında bilgi verilecektir. Bu tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölum giriş kısmıdır. Ikinci bölumde, bundan sonraki bölumlerde incelenecek olan konuları yakından ilgilendiren Lebesgue uzayları, Morrey uzayları, Genelleştirilmiş Morrey uzaylarının tanım ve özellikleri ve operatörler hakkında bazı temel kavram, notasyon ve teoremlere yer verilmiştir. Ayrıca Lp(Rn) Lebesgue uzayında maksimal operatörunun, singüler integral operatörunün, Riesz potansiyelinin sınırlılığı ile ilgili teoremlerbbbispatsız olarak verilmiştir. Uçüncü bölumde ise, Guliyev [11] tarafından elde edilen lokal Guliyev eşitşizlikleri kullanılarak ispat edilen Mp,ϕ(Rn) genelleştirilmişMorrey uzayında HardyLittlewood maksimal operatörünün sınırlılığı, Spanne ve Adams tipli ¨ Iα Riesz potansiyelinin Mp,ϕ(Rn) uzayından Mq,ϕ(Rn) uzayına sınırlılığı incelenmiştir. Guliyev [11] tarafından Iα sınırlılığı için ispatlanan iki farklı teoreme yer verilmiştir. Son olarak, Calderon-Zygmund integral operatöru için ¨ Mp,ϕ(Rn) uzayında sınırlılık koşullarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this master thesis, information about the generalized Morrey spaces and the boundedness of integral operators of harmonic analysis in these spaces will be given. This thesis consists of three chapters. The first chapter is devoted to the introduction. In the second chapter, some basic concepts, notations and theorems about the operators, definitions and properties of the Lebesgue spaces, Morrey space, Generalized Morrey space that is closely related to the topics that will be explored in the next section are included. Also the theorems about the boundedness of the maximal operator, singular integral operator, Riesz potentials in the Lp(Rn) Lebesgue spaces are given without proof. In the third chapter, the boundedness of Hardy-Littlewood maximal operator in the Mp,ϕ(Rn) spaces is shown with the help of the Gulyev's lokal inequalities which was given by Guliyev [11]. The boundedness of Iα Riesz potential from the space Mp,ϕ(Rn) to Mq,ϕ(Rn) is shown as Spanne and Adams type boundedness with two different ways. For this aim two different theorems which were given by Guliyev [11] are used. Finally, the boundedness conditions are given for T Calderon-Zygmund singular integral operator in the Mp,ϕ(Rn) spaces.