Poli(asetil benzofuran metilmetakrilat) homopolimeri ve poli(asetil benzofuran metilmetakrilat-ko-akrilonitril) kopolimerlerinin fiziksel ve termodinamik özelliklerinin invers gaz kromatografisi ile incelenmesi
Analysis of physical and thermodymanic properties of poly(acetyl benzofuran metylmethacrylate) homopolymer and poly(acetyl benzofuran metylmethacrylate-co-acrylonitrile) copolymers with invers gas chromatography
- Tez No: 390579
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA HAMDİ KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Asetil benzofuran metilmetakrilat (ABM), asetil benzofuran metilmetakrilat-ko-akrilonitril (ABM-ko-AN), İnvers Gaz Kromatografisi, termodinamik ve fiziksel özellikler, Acetyl benzofuran metylmethacrylate (ABM), acetyl benzofuran metylmethacrylate–co-acrylonitrile (ABM-co-AN), Inverse Gas Chromatography, physical and thermodynamic properties
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, poli(asetil benzofuran metilmetaktilat) [poli(ABM)] homopolimeri, poli(asetil benzofuran metilmetakrilat0.41-ko-akrilonitril) [poli(ABM0.41-ko-AN)] ve poli(asetil benzofuran metilmetakrilat0.71-ko-akrilonitril) [poli(ABM0.71-ko-AN)] kopolimerlerini İnvers Gaz Kromatografisi ile termodinamik ve fiziksel özellikleri incelendi. Kromosorb W katısı üzerine kaplanmış homopolimer ve kopolimerler kolon içine doldurularak poli(ABM) homopolimeri için 70-220 0C, poli(ABM0.41-ko-AN) ve poli(ABM0.71-ko-AN) kopolimerleri için 70-200 0C aralığında problar her 10 0C de bir enjekte edilerek spesifik alıkonma süreleri bulundu. Bu sürelerden, spesifik alıkonma hacimleri (Vg0) hesaplandı. lnVg0; 1/T grafiklerinden poli(ABM) homopolimerin camsı geçiş sıcaklığı (Tg) 150 0C, poli(ABM0.41-ko-AN) ve poli(ABM0.71-ko-AN) kopolimerlerini camsı geçiş sıcaklıkları 120 0C civarında bulundu. Camsı geçiş sıcaklıkları (Tg) altındaki sıcaklıklarda polimer üzerinde probların adsorbiyon ısıları bulundu. Camsı geçiş sıcaklıkları (Tg) üzerindeki sıcaklıklarda sorpsiyon için probların ∆H1s, ∆G1s ve ∆S1s değerleri hesaplandı. Sonsuz seyreltik hale ait probların ağırlıkça aktiflik katsayısı (a1/w1)∞, kısmi molar serbest enerjisi (∆G1∞), kısmi molar ısısı (∆H1∞), Florry-Huggins etkileşim parametresi (χ) ve çözünürlük parametresi (δ2) değerleri bulundu.
Özet (Çeviri)
In this work, the thermodynamic parameters of poly(acetyl benzofuran methylmethacrylate) [poly(ABM)] homopolymer, poly(acetyl benzofuran metylmethacrylate0.41-co-acrylonitrile) [poly(ABM0.41-co-AN)] and poly(acetyl benzofuran metylmethacrylate0.71-co-acrylonitrile) [poly(ABM0.71-co-AN)] copolymers were investigated by using Inverse Gas Chromatography. Polymer was covered with the Chromosorb Wand was packed with in column, then the probes were injected at different temperatures for poly(ABM) homopolymer at 70-220 0C, poly(ABM0.41-co-AN) and poly(ABM0.71-co-AN) copolymers at 70-200 0C with the 10 0C intervals and the specific retention volumes were obtained. The glasstransition temperature (Tg) of poly(ABM) homopolymer was found as 150 0C from the plotofin Vg0 versus 1/T. The glas stransition temperature (Tg) of poly(ABM0.41-co-AN) and poly(ABM0.71-co-AN) copolymers were found as 120 0C from the plotofin Vg0 versus 1/T. The heatsof the adsorbtion of probeson the polymer at the temperatures below the glass transition temperature were found. Above the glass transition temperature ∆H1s, ∆S1s and ∆G1s values of probes for sorption were determined. The weightactivity coefficients (a1/w1)∞, Flory – Huggins interaction parameters (χ), partial molar free energies (∆G1∞) and partial molar heats (∆H1∞) values of probes were obtained for infinite ilution state. The solubility parameters (δ2) of polymer were determined by values of Flory – Huggins interaction parameters. It was observed that the solubility parameters decreased with the increasing temperature.