Karma dişlenmede sürmemiş posterior dişlerin boyut tahmininde kullanılan üç farklı yöntem için Türk normlarının belirlenmesi
Determination of Turkish norms for three methods used for prediction of size of unerupted posterior teeth in mixed dentition
- Tez No: 390749
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ İLHAN RAMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Karma dentisyon, dijital model, yer analizi, diş boyutu tahmini, Türk popülasyonu, Mixed dentition, digital model, space analysis, tooth size prediction, Turkish population
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmamızda farklı etnik topluluklardan elde edilmiş karma dentisyon yer analizleri olan Tanaka ve Johston denklemlerinin ve Türk popülasyonundan Arslan ve ark.'nın elde ettiği regresyon denklemlerinin Türk popülasyonundaki geçerliliği, Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Bölümü arşivindeki dahil olma kriterlerini sağlayan hasta modellerinin taranmasıyla, elde edilen dijital modeller üzerinde yapılan ölçümler ile geniş bir hasta grubunda test edilmiştir. Ayrıca aynı ölçümler alçı modellerde de gerçekleştirilmiş olup, alçı model ve dijital model ölçümleri karşılaştırılmıştır. Dijital ve alçı model ölçümlerinin karşılaştırılmasında literatürle uyumlu olarak klinik önemi yok denecek kadar küçük (ortalama 0,07mm) ancak istatistiksel olarak anlamlı, dijital ölçümlerin daha küçük olduğu saptanmıştır. Tanaka-Johnston denklemi bizim örnek grubumuzda diş boyutlarını istatistiksel olarak anlamlı olacak derecede büyük olduğu tahmin etmiştir. Arslan ve arkadaşlarının denklemi örnek grubumuzda gerçek değerlerin altında tahminde bulunmuştur ve bu farklılık istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı çıkmıştır. Dolayısıyla örnek grubumuz kullanılarak yeni regresyon denklemleri geliştirilmiştir. Geliştirilen yeni regresyon denklemleri ile Türk toplumu için Moyers tablosunun benzeri tablolar oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most widely used mixed dentition space analysis method Tanaka-Johnston equtions and equations that developed for Turkish population by Arslan et al are tested in the dental cast archieve of Erciyes University, Department of Orthodontics. All dental casts are digitized and meziodistal tooth measurements are performed on both digital and stone models. Also dental cast and digital model measurements are compared. Digital model measurements were significantly smaller than the stone cast model measurements, but the difference (mean 0.07 mm) was clinically insignificant. Tanaka-Johnston equations predicted the posterior meziodistal tooh widths significantly larger than the actual values. In contrast Arslan et al's equations predicted the tooth widths significantly smaller than the actual widths. All of the tested methods were not reliable in this study group. Therefore new regression equations for Turkish population are developed. By using the new regression equations, also tables which are similar with the Moyers's prediction tables are created to make the space analysis easier.