İskemik inme hastalarında radyolojik bulgular ve risk faktörlerininin klinik üzerine etkisi
The effects of radiological findings and risk factors on clinical severity in ischemic stroke patients
  1. Tez No: 391033
  2. Yazar: ERCAN KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN ÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: iskemik inme, inme risk faktörleri, karotis arter, NIHSS, OCSP, Ischemic Stroke, Risk Factors of Stroke, Carotid Artery, NIHSS, OCSP
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
İskemik inme yetişkinlerde mortalite ve morbiditeye en çok neden olan hastalıklardandır. Yaşla birlikte prevelansı artan birçok hastalık ve sağlık problemi iskemik inme için risk faktörü konumundadır. İskemik inme etyolojisine yönelik birçok epidemiyolojik araştırma ve çalışma bulunmakla birlikte , risk faktörleri ve radyolojik olarak karotis arterlerin değerlendirilmesini iskemik inmenin klinik şiddeti ile kıyaslayan az sayıda çalışma bulunmaktadır. Çalışmamızda iskemik inme için risk faktörü olan nedenlerin ve karotis arter değerlendirmelerinin klinik üzerine etkisi araştırılmak istenmiştir. Çalışmamıza 254 iskemik inme hastası dahil edildi. Bu hastalar OCSP sınıflaması ve NIHSS puanlarına göre alt gruplara ayrıldı. Tüm hastalara karotis-vertebral arter Doppler USG ve/veya beyin-servikal bilgisayarlı tomografi (BT) arteriyel anjiografi yapıldı, karotis arter darlık oranları belirlendi. Hastaların risk faktörleri ve karotis arter değerlendirmelerinin klinik üzerine etkisi araştırıldı. Klinik değerlendirme için OCSP sınıflaması ve NIHSS kullanıldı. 65 yaş üstünde olma, iskemik kalp hastalığı, atriyal fibrilasyon ve ciddi karotis arter darlığının iskemik inmenin klinik şiddetini etkilediği; yüksek NIHSS skorunun ve OCSP sınıflaması TACI alt grubunda olmanın mortaliteyi etkilediğine dair anlamlı istatiksel veri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ischemic stroke is one of the most common cause of mortality and morbidity in adults. Many diseases and health problems that have an increasing prevalance with age are risk factors for ischemic stroke. Although there are many epidemiological research and study about ischemic stroke etiology, there are few studies about relation between risk factors, radiological evaluation of carotid arteries and clinical severity of ischemic stroke. The aim of this study is to investigate the effects of radiological evaluation of carotid arteries and risk factors on clinical severity. 254 ischemic stroke patients were included in this study. These patients were categorized to subgorups according to OCSP classification and their NIHSS scores. All patients were evaluated with carotid-vertebral artery Doppler USG and/or brain-cervical computerized tomography (CT) arterial angiography and stenosis rates of carotid arteries were determined. Effects of patients' risk factors and evaluations of carotid arteries on clinical severity were investigated. OCSP classification and NIHSS were used for clinical evaluation. We found statistically significant data about that >65 age, ischemic heart disease, atrial fibrilation and severe carotid artery stenosis have an influence on clinical severity and that high NIHSS score and being TACI subgroup of OCSP classification increase the mortality rate.