Erkek voleybolcularda core antrenmanın fiziksel uygunluk özelliklerine etkisi
The effect of core training on physical fitness characteristics in male volleyball players
  1. Tez No: 391319
  2. Yazar: SİBEL KARACAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÇELİK KAYAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Volleyball, core training, physical fitness, motor features
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalışmanın amacı örnek core antrenman programının erkek voleybol sporcularının; fiziksel uygunluk ve vücut kompozisyonuna etkisini araştırmaktır. Çalışma evrenini; Denizli ilinde 19-24 yaş arası olan 26 erkek voleybolcu oluşturmaktadır. Örneklemi ise araştırmaya gönüllü olarak katılan ve katılmasında herhangi bir sağlık problemi bulunmayan 21 erkek voleybolcu oluşturmaktadır. Çalışma grubu 11, kontrol grubu ise 10 erkek voleybolcudan oluşmaktadır. Çalışma ve kontrol grubu random olarak seçilmiştir. Çalışma grubuna 10 hafta süre ile haftada 3 gün core antrenman programı uygulanmıştır. Kontrol grubu herhangi bir antrenman programı uygulanmadan günlük yaşamını sürdürmüştür. Çalışma ve kontrol grubunun uygulama öncesi ve sonrası kontrol edilen değişkenleri; vücut kompozisyonu (kilo, BKİ, %yağ, bel/kalça çevresi, %kas, %sıvı) ve motor özelliklerdir (20m, 30m, esneklik, sırt kuvveti, bacak kuvveti, sıçrama kuvveti, sağ - sol bacak sıçrama, sağ - sol pençe kuvveti, şınav, mekik, denge hata sayısı). Kontrol edilen değişkenlerden testler yolu ile elde edilen verilere; çalışma ve kontrol grubu ön test ve son test değerlerinin karşılaştırılması için bağımsız t testi, çalışma ve kontrol gruplarının kendi içindeki ön test ve son test değerlerinin karşılaştırılmasında bağımlı t testi kullanılmıştır. İstatistiksel işlem sonucuna göre; çalışma grubu vücut analizi ön test-son test bağımlı t testi sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Çalışma grubu motor testler ön test ve son test sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırıldığında; 30 m sürat, sağ ve sol pençe kuvvetleri arasında anlamlı fark bulunmazken (20m, esneklik, sırt kuvveti, bacak kuvveti, sıçrama kuvveti, sağ ve sol bacak sıçrama, şınav, mekik ve denge hata sayısı) diğer değişkenlerde anlamlı fark bulunmuştur. Anahtar Kelimeler; Voleybol, core antrenman, fiziksel uygunluk, motor özellikler
Özet (Çeviri)
The population of the study was 26 male volleyball players, aged between 19 and 24, living in Denizli. The sample of the study consists of 21 male volleyball players who are willing to participate in the study and have no health problem. 11 of them were determined as the treatment group while the other 10 was the control group of the study. Both the treatment and the control groups were selected randomly. A core training program was applied to the treatment group three days a week for 10 weeks. On the other hand, the control group did not get any training but continued its daily style. The variables assessed before and after the application for both of the groups were“body composition”(weight, BMI, fat percentage, waist-to-hip ratio, muscle and water percentages),“motor features”(20m, 30m, flexibility, back force, leg force, vertical jumping, right and left leg jumping, claw force of right and left hand, pushup, sit-up, balance error numbers). For the analysis of the data gathered through tests, in order to compare pre- and post test values of treatment and control groups, independent t test was used while for the comparison of pre- and post test values of the treatment group, and for the comparison of pre- and post test values of the control group, dependent t test was used. According to the statistical analysis of data, no significant difference was found in terms of body analysis of treatment group in pre- and post test dependent T test results. When pre- and post test results of motor features of treatment group were compared statistically, no significant difference was found between 30m speed, the claw force of right and left hand, whereas there was a significant difference between the other variables (20m, 30m, flexibility, back force, leg force, vertical jumping, right and left leg jumping, pushup, sit-up, balance error numbers).