Das 'Mutter Motiv' in den werken Cengiz Aytmatovs 'Toprak Ana' und Bertold Brechts 'Mutter Courage und Ihre Kinder' (Eine kontrastive studie)
Cengiz Aytmatov'un 'Toprak Ana ' ve Bertold Brecht'in 'Cesaret Ana ve Çocukları' eserlerinde anne motifi (Karşılaştırmalı bir çalışma)
  1. Tez No: 393081
  2. Yazar: ŞERİFE GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ BAYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, German Linguistics and Literature, Western Linguistics and Literature, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mutter”Motiv, Toprak Ana, Mutter Courage und Ihre Kinder, Mutter”Motiv, Toprak Ana, Mutter Courage und Ihre Kinder
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Günümüzde karşılaştırmalı edebiyat çalışmaları kültürel farklılık ve benzerliklerin önemini ortaya koyması ve kişiye eleştirel bir bakış açısı kazandırması nedeniyle önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada da iki farklı kültürden gelen yazarların“Toprak Ana ”ve“Cesaret Ana ve Çocukları”eserlerindeki“Anne”motifleri karakteristik özellikleri açısından ele alınmıştır. Bu bağlamda her iki yazarın ortak noktası savaştır. Farklı edebi türler şeklinde eserlerini kaleme alsalar da, hem eserlerinde hem de yarattıkları figürlerde benzerlikler açısından öne çıkan unsurlar bulunmaktadır. Aytmatov toplumunun sosyo-kültürel değerlerini İkinci Dünya Savaşıyla harmanlamış, böylece evrenselle mitolojik (Manas Destanı) ve kültürel (Müslümanlık ve Şamanizm) öğeleri birleştirmiştir. Brecht ise savaş temasını, Nihilizm ve Marksizm'i birleştirerek evrenseli yakalarlar. Bu bağlamda“Anne”motiflerinin benzer ve farklı özelliklerine yer de verilmiştir. Karakter farklılığının en önemli nedeni motiflerin olaylara yaklaşım tarzlarıdır. Aytmatov eserlerini hümanist bir bakış açısıyla kaleme alırken, Brecht Marksizm ve kapitalizm ideolojisini eserine yansıtmıştır. Sonuç olarak meslek grupları ve toplumsal değerler, kahramanların karakterinde belirleyici unsurlardır. Eserlerdeki“anne”motifi iki farklı coğrafyada yaşayan kadınları temsil eder. Brecht'in Courage'si sert yapısı, Marksist ve kapitalist hayat anlayışıyla batıdaki annelik anlayışını, Tolgonay ise merhametli, anlayışlı ve hümanist yapısıyla doğu kültüründeki annelik anlayışını yansıtır.
Özet (Çeviri)
Comparative literature studies have an important place to reveal the importance of cultural differences and similarities, and help the person to gain a critical perspective. In this study, two authors' works“Toprak Ana”and“Mutter Courage und Ihre Kinder”and“Mother”motifs are discussed in terms of characteristics, which come from two different cultures and nations. In this context, both authors have a common issue; war. However their works are composed as different literary genres, there are similarities in terms of both figures. Aytmatov harmonized socio-cultural values of the society with the Second World War, so he combines the mythological Manas Epic) and cultural (Islam and Shamanism) elements with the universals. Brecht merges the war theme with Nihilism and Marxism, and prepares a universal Drama. In this context both“Mother”motifs have similar and different characteristics. The most important cause of these differences is characters point of view. Although Aytmatov writes his Roman from humanist point of view, Marxism and the ideology of capitalism are reflected in Brecht work. As a result, professionals and social values are the determining factor at the characters of heroes. Both“mother”motifs represent women living in two different regions. Brecht's Courage represents for her rigid structure the understanding of the Marxist capitalist western motherhood and Tolgonay is compassionate, understanding and reflects motherhood of the humanist point of view eastern cultures.