Kadınların kariyer yönetimi ve kariyer sürecinde karşılaştığı sorunlar: Banka çalışanları üzerine bir alan araştırması
Career management of women and problems encountered in process of career: A field research on bank employees
- Tez No: 393762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer yönetimi, kadın, kariyer engelleri, Career management, women, career obstacles
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Tarih boyunca kadının yeri ailesi ve evi olarak görülmüş, ekonomik gelir elde etmek bakımından iktisadi faaliyetlerin dışında (istihdam dışı) bırakılmıştır. Kadın, herhangi bir kazanç elde etmeden ev işleri yapmak zorunda kalmıştır. Günümüzde sosyal, kültürel ve ekonomik alandaki değişimler kadının rolü ve yeri konusunda önemli farklılıklar oluşturmuş, ekonomik faaliyetler içerisinde etkinliğinin giderek artmasını sağlamıştır. Bu değişim, olumlu yanları dışında bazı sorunları gündeme getirmiş, kadının,“anne”ve“ ev hanımı”rolü ile iş yaşamında kariyer olgusu arasında kalmasına neden olmuş ve kariyerine engel oluşturacak sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada bankacılık sektöründe yer alan kadın bankacıların kariyer sürecinde karşılaştıkları sorunları tespit etmek amacıyla Adapazarı'nda yer alan özel ve kamu bankaları olmak üzere tüm şubelerde görev yapan kadın bankacılar üzerinde bir araştırma yapılmış. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmanın amacı doğrultusunda hazırlanan anket formu kullanılmış ve yüz yüze görüşme yoluyla anketler uygulanmıştır. 120 kadın bankacıya anket uygulanmıştır. Kariyer engelleri daha çok bankaların kamu – özel ayrımında yaşanmış kamu bankalarında çalışan kadın bankacıların özel hayatlarıyla ilgili; iş hayatlarından dolayı eşine ve çocuğuna yeterince zaman ayıramadıkları ortaya çıkmıştır. İş yaşamıyla ilgili kariyer engeli olarak da kariyer planları oluştursalar dahi yeteneklerinin terfi etme de yetersiz kaldığı görüşünde olmuşlardır. Genel olarak bakıldığında araştırma sonucunda bankacılık sektöründe yer alan kadın bankacıların çok fazla kariyer engelleriyle karşılaşmadıkları ortaya çıkmış ve bunun da bankacılığın kadın mesleği olarak kabul edilmesinden kaynaklandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Place of woman has been considered as her family and woman has been excluded from business in the way of earning her income throughout history. Woman has had to do the housework without earning income. Changes in today's social, cultural and economic field have made important difference in the matter of her role and status, and have provided gradually an increase in her effectiveness in the economic activities. These changes have brought some problems into question as well as positive aspects, this also has caused woman to remain between statues of mother- housewife and statues of career in the field of her business life along with bringing out problems hindering her career. A study has been carried out on woman bank employee working in every branch of public and private banks in Adapazarı to determine problems of woman bank employee in career process. Face to face questionnaires have been applied and prepared survey form has been used as a data collection tool in accordance with its aim. Questionnaires has been applied for 120 woman bank eployees. Career obstacles have been experienced in distinction between private life of women working in public and private banks. The fact that women can not spare enough time for their husbands and children because of their business life has been come out. Women have always had the opinion that their qualities are insufficient in their promotion even they make career plans. In general sense, That woman bank employees have faced more career obstacles in banking sector has been come out as a result of research. This view stems from the opinion that bank employee is considered as a woman's job.