Diz koronal plan deformitelerinde sekiz plak uygulamaları ve tedavi etkinliği
8 plate application for coronal plane deformities of knee and treatment effectiveness
- Tez No: 393909
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİTHAT ÖNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Gene valgum, genu varum, 8 plak, hemiepifizyodez, Gene valgum, genu varum, eight-Plate, hemiepiphysiodesis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç; Bu çalışmanın amacı; diz koronal plan deformiteleri olan genu varum ve genu valgum gruplarında 8 plak uygulamasının tedavi etkinliğini değerlendirmektir. Ayrıca her iki grupta radyolojik ölçümlerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Hastalar ve Metod: 2009-2013 yılları arasında bir adet kilitsiz 8 plak ve 2 adet kilitsiz vida sistemi kullanılarak büyüme kontrollü düzeltme yöntemi ile opere edilen 34 hastanın 50 deformitesi prospektif olarak değerlendirildi. Genu valgum grubu 39; genu varum grubu 11 olgu deformitesinden oluşmaktaydı. Tüm hastaların yürüyüş paternleri, diz eklem hareket açıklıkları, bağ instabiliteleri değerlendirildi. Yine tüm hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası ortoröntgenografileri çekilerek mekanik aks deviasyonu (MAD), medial proksimal tibial açı (MPTA), mekanik lateral distal femoral açı (mLDFA), tibiofemoral açı (TFA) değerlerindeki değişimler karşılaştırıldı. Sonuçlar: Her iki grupta da; MAD, MPTA, mLDFA ve TFA değerlerinde ameliyat öncesi ve sonrası arasında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu. Genu varum grubunda 9 (%81,8) deformitede ve genu valgum grubunda 31 (%79,5) deformitede nötral mekanik aksa ulaşılmıştır. Tedavi etkinliği açısından ise her iki grup arasında radyografik değerler açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Genu valgum grubunda dört deformitede implantlar çıkartıldıktan sonra rebound fenomeni görüldü. Çıkarımlar: 8 plak ile hemiepifizyodez yöntemi, iskelet olgunluğuna ulaşmamış genu varum ve genu valgum olgularında deformite düzeltimi açısından güvenilir ve etkili bir yöntemdir. 8 plak her iki grubun radyolojik değerlerinde benzer iyileşmeler sağlar.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to assess effectiveness of eight-Plate application in the groups with genu varum and genu valgum, namely coronal plane deformities of knee. In addition, it was aimed to compare radiological measurements between groups. Patients and Methods: We prospectively assessed 50 deformities in 34 patients underwent surgery by growth-controlled correction method using one non-locking eight-Plate and 2 non-locking screws between 2009 and 2013. Genu valgum group consisted of 39 while genu varum group consisted of 11 deformities. Gait patterns, range of motion in knee joint and ligament instability were assessed in all patients. Again, changes in mechanical axis deviation (MAD), medial proximal tibial angle (MPTA), mechanical lateral distal femoral angle (mLDFA), and tibiofemoral angle (TFA) values were compared by obtaining pre- and post-operative orthoradiographs. Results: There were significant differences in MAD, MPTA, mLDFA and TFA values before and after surgery in both groups. Neutral mechanical axis was achieved in 9 deformities (81.8%) in genu varum group and in 31 deformities (79.5%) in genu valgum group. In terms of treatment efficiency, no significant differences were found in radiographic values between groups. After removal of implants, rebound phenomenon was observed in 4 deformities in genu valgum group. Conclusions: Hemiepiphyseodesis method using eight-Plate is a reliable and effective method for correction of deformity in genu varum and genu valgum cases without skeletal maturation. Eight-Plate provides similar improvements in radiological values of both groups.