Akut iskemik inmeli hastalarda inflamatuar belirteçlerden adropin ve pentraxin 3 düzeyleri ve bu belirteçlerin prognoz ile ilşkisi
The levels of atropine and pentraxin 3 as inflammatory markers in patients with acute ischemic stroke and the relationship of these markers with prognosis
- Tez No: 393966
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN KOZAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İskemik inme, inflamasyon, endoteldisfonksiyonu, adropin, pentraxin 3, ischemic stroke, inflammation, endothelial dysfunction, adropin, pentraxin 3
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmada inflamasyonetyopatogenezinde rol oynadığı düşünülen pentraxin 3 ve adropini akut iskemik inme ve inflamasyon ilişkisi çerçevesinde incelemeyi planladık. Materyal ve Metod: Çalışmamıza Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi nöroloji kliniğine şikayetleri başladıktan 48 saat sonra başvuran ve akut iskemik inme tanısı konan 18 yaşından büyük 92 hasta ve herhangi bir hastalığı olmayan 42 sağlıklı olgu alınmıştır. Çalışmaya katılan tüm bireylerden rutin kan tahlilleri için kullanılan tüpler kullanılarak serum örnekleri alınmış ve santrifüjlenerek çalışılacağı güne kadar -80°C'de saklanmıştır. Çalışma günü -80℃'den çıkarılan serum numuneleri, oda ısısına getirilerek ELISA prensibine dayanan kitler aracılığıyla adropin ve pentraxin 3 düzeyleri çalışılmıştır. Bulgular: Vaka grubununda ortanca adropin düzeyi 1660.00 pg/mL (min:880, max:6134), kontrol grubunun ise 1793.00 pg/mL (min:720, max:12800) olarak bulunmuştur. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.035). Pentraxin 3 için ortanca değerlerine bakıldığında vaka grubunda 446.00 pg/mL (min:18, max:20000), kontrol grubunda ise 135.00 pg/mL (min:0, max:20000) olduğu görülmüştür. Pentraxin 3 açısından da iki grup arasındaki fark anlamlıdır (p=0.004). Sonuç: Hasta grubunda hastalığın akut döneminde pentraxin 3 düzeyinin yüksek tespit edilmesi iskemik inme-inflamasyon ilişkisini desteklemektedir. Bu aynı zamanda akut dönemde iskemik inme tanısında pentraxin 3'ün bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini de düşündürmektedir. İskemik inmenin akut döneminde hasta grubunda adropin seviyesinin kontrol grubuna göre düşük olarak bulunması, bulguları endotelyaldisfonksiyon, inflamasyon, iskemi çerçevesinde değerlendirildiğinde, iskemik inmeyi endoteldisfonksiyonu ile ilişkilendirmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we planned to evaluate two serum biomarkers (Adropin and Pentraxin 3) which are thought to play a role in the pathogenesis of inflammation in the context of acute ischemic stroke and inflammation relationship. Materials and Methods: For this study, recruited 92 patients aged over 18 years admitted to Necmettin Erbakan University Meram Medical Hospital Neurology Clinic within 48 hours after the start of complaints and diagnosed with acute ischemic stroke as a patient group and 42 healthy voluntary as a control group. Blood samples were collected from all individuals using routine blood test tubes and sera stored at -80 °C after centrifugation until the day of analyse. On the assay day, all serum samples removed from -80 °C and allowed to come to room temperature, than Adropin and Pentraxin 3 levels were measured using commercial kits using ELISA principles. Results: The median Adropin levels were calculated as 1660.00 pg/mL (min:880, max:6134) in patient group and 1793.00 pg/mL (min:720, max:12 800) in control group. This difference between the measurements were found to be statistically significant (p=0.035). The median levels for Pentraxin 3 were calculated as 446.00 pg/mL (min:18, max:20000) in patient group and as 135.00 pg/mL (min:0, max:20000) in control group. This difference were also statistically significant for Pentraxin 3 (p=0.004). Conclusions: Elevation of Pentraxin 3 levels in patient group at the acute phase of disease support the ischemic stroke and inflammation relation. It is also suggest that Pentraxin 3 can be used as a biomarker for the diagnosis of ischemic stroke in the acute phase. In acute ischemic stroke, the presence of low Adropin levels in the patient group compared to the control group, when considered in the context of the findings of endothelial dysfunction, inflammation and ischemia, endothelial dysfunction has been found associated with ischemic stroke.