Nazal septum perforasyonunda trombositten zengin fibrinin (TZF) etkinliğinin araştırılması (Deneysel çalışma)
The effect of platelet rich fibrin on nasal septal perforation (Experimental study)
- Tez No: 394171
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL SELİMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Trombositten zengin fibrin, Nazal septal perforasyon, Kıkırdak, Platelet rich fibrin, Nasal septal perforation, Cartilage
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı trombositten zengin fibrinin nazal septum perforasyonunda mukoza ve kıkırdak dokusu iyileşmesi üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması ve septal doku iyileşmesini anlamlı derecede artırıp artırmadığını incelemektir. Septoplasti ameliyatlarından sonra komplikasyon olarak nazal septum perforasyonu (NSP) görülebilmekte ve bu durum hastaların hayat kalitesini ciddi etkilemektedir. Trombositten zengin fibrin (TZF) yüksek miktarda büyüme faktörleri içermektedir. Bu materyal son yıllarda kemik ve yumuşak doku defektlerinin iyileşmesinde kullanılmaktadır. Biz de çalışmamızda TZF'nin NSP iyileşmesi üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmaya 40 adet rat alınmıştır, her grupta 12 rat olacak şekilde 3 gruba ayrılmıştır, kalan 4 rat TZF elde etmek için kullanılmıştır. Her grup kendi içinde A ve B alt gruplarına ayrılmıştır. Tüm A alt gruplarında ratların septumundan 1,5 mm çapında, tüm B alt gruplarında 3 mm çapında mukoza ve kıkırdak eksize edilmiştir. Birinci grup kontrol grubu olarak kabul edilerek herhangi bir işlem yapılmamışır. İkinci grupta nazal pasajlara antibiyotik ile muamele edilmiş spongostan yerleştirilmiş. Üçüncü grupta ise nazal pasajlara TZF ile muamele edilmiş spongostan yerleştirilmiştir. Her bir altgrup 2 ve 4'er hafta takip edilerek çalışma sonlandırılmıştır. Çalışma sonucunda her grubun kendi içerisinde kısa ve uzun dönem bulguları arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Küçük ve büyük bütün perforasyonlarda TZF'nin mukoza iyileşmesi ve kıkırdak doku artışı üzerindeki etkisi belirgindi. Bu pozitif bulgular erken dönemde diğer gruplarla kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlıydı. Geç dönemde ise TZF grubu kontrol grubu ile kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark varken antibiyotik grubu ile arasında bir farklılık saptanmadı. Sonuç olarak TZF'nin nazal septal perforasyon kapanmasında etkili olduğu, histolojik incelemelerde ise bu etkinliğin yeni kondrosit alanlarındaki artıştan ve mukozal örtünün sağlıklı olarak iyileşmesinden kaynaklandığı bulunmuştır. Diğer bir deyişle TZF'nin kıkırdak iyileşmesi üzerine olumlu bir etkisi gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effectiveness of platelet rich fibrin on recovering cartilage and mucosa defects at nasal septal perforation and to compare if there is a considerable healing on nasal septal tissues. Nasal septal perforation may be seen as a common complication after septoplasty and it may effect the quality of life seriously. The platelet rich fibrin (PRF) includes high amount of growth factors. This material has recently been used at recovering of bone and soft tissue defects. In this study we aimed to evaluate the effect of PRF on recovering of nasal septal perforation. In this study 40 rats were used. We divided rats into 3 groups and in each group 12 rats were accepted. 4 rats used to get PRF material. Each group was divided into 2 subgroups named A and B. In group A, 1.5 cm in diameter cartilage and mucosa was extracted and in group B, 3 cm in diameter cartilage and mucosa was extracted. The first group was accepted as control group and any intervention was performed in this group. In second group, spongostan with antibiotic was inserted into nasal passages. In third group spongostan with PRF was inserted into nasal passage. Each subgroup was observed through 2 and 4th week. The half of subgroup was sacrified at 2.nd week and another half of subgroup was sacrified at 4.th week. There was no statistically significance between subgroups at 2.nd and 4.th week. There was an observable effect of PRF on healing of mucosal tissue and cartilage recovering at septal perforations in subgroups. This positive findings were statistically significant when it was compared with another subgroups at 2.nd week. There was statistically significance in groups used PRF compared with control group, on the other hand there was no significance between antibiotic group at 4.th week. As a result we observed that PRF is effective on recovering of septal perforation. Histologically that effect is stemming from new chondrocyte formation and healing of septal mucosal tissue naturally.