Trastuzumab tedavisi alan her2 pozitif metastatik meme kanseri hastalarında başlangıç anındaki vücut kitle indeksinin ortalama yaşam süresi ve progresyona kadar geçen süre üzerindeki etkisi ve diğer prognostik faktörlerle ilişkisi
Effect of bmi on overall survive and time to progression and association of other prognostic factors: in her2 positive metastatic breast cancer patients who are treated with trastuzumab
- Tez No: 394207
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR UTKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Metastatik meme kanseri, obezite, trastuzumab, Her2, progresyona kadar geçen süre ve ortalama yaşam süresi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve Amaç: Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kaner türüdür ve obezite meme kanseri için bilinen bir risk faktörüdür. Yapılan bir çok çalışma obezitenin meme kanseri prognozunu kötü etkilediğini göstermiştir ancak Her 2 pozitif metastatik meme kanseri hastalarında bu ilişkiyi inceleyen az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, trastuzumab tedavisi alan Her 2 pozitif metastatik meme kanseri hastalarında tanı anındaki VKİ' nin progresyon ve ortalama yaşam süresi üzerine etkisini incelemek ve diğer prognostik faktörlerle ilişkisini göstermektir. Hastalar ve Yöntem: Bu çalışma 2005-2014 yılları arasında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Onkoloji Bölümü' ne başvuran hastaların dosyaları retrospektif olarak taranarak yapıldı. Tanı anında metastatik ya da adjuvan kemoterapi sonrası ilk 1 yıl içinde metastaz gelişen, Her 2 pozitif ve trastuzumab tedavisi alan 79 hasta dahil edildi. Hastalar tanı anındaki VKİ' ne göre obez ve normal kilolu olarak iki grupta incelendi. Grupların tanı anındaki VKİ' e göre; hastalıksız sağ kalım ve ortalama yaşam süresi açısından aralarında fark olup olmadığına bakıldı, çalışmanın primer sonlanım noktası olarak bu kriter alındı. Aynı zamanda hastaların menopoz durumu, ER ve PR pozitifliği, metastaz yerleri kaydedilerek VKİ ile diğer prognostik faktörler arasında ilişki olup olmadığına bakıldı ve bu çalışmanın ikinci sonlanım noktası olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya toplam 79 hasta dahil edildi. Hastalar tanı anındaki boy ve kiloları hesaplanarak VKİ' ne göre obez ve normal kilolu olmak üzere 2 gruba ayrıldı. 79 hastanın 31 tanesinin (% 39.2 ) normal kilolu, 48 tanesinin ( %60.8) obez olduğu görüldü. İki grup arasında progresyona kadar geçen süre ve ortalama yaşam süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Ancak 5 yıllık genel sağkalıma bakıldığında obezlerde daha iyi olduğu görüldü. Obezitenin diğer prognostik faktörlerle ilişkisine bakıldığında iki grup arasında; ER, PR, hormon reseptörü, metastaz yeri açısından fark saptanmazken, obez hastaların daha fazla postmenopozal olduğu saptandı.(p=0.047) Sonuç: Trastuzumab tedavisi alan Her2 pozitif metastatik meme kanseri hastalarında obezitenin prognoz ve ortalama yaşam süresini kötü etkilemediği saptanmıştır. Çalışmamız trastuzumab etkinliğinin obeziteden bağımsız olduğunu destekler niteliktedir. Bu konuda daha geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Breast cancer is the most frequently diagnosed cancer in women and obesity is a well established risk factor for breast cancer. Recent studies showed that obesity is linked to a worse prognosis for women diagnosed with breast cancer but there is not so much study in Her2 positive metastatic breast cancer patients to evaluate the effect of obesity. The aim of this study is to evaluate the effect of BMI on overall survive and time to progression and association of other prognostic factors in Her2 positive metastatic breast cancer patients who are treated with trastuzumab. Patients and Methods: This retrospective study is carried out on the patients applied to the department of medical oncology in Ankara University Faculty of medicine, in the period 2005-2014. We analyzed 79 patients who are Her 2 positive and metastatic at the time of the diagnosis or whom metastasis is occured at the first year of adjuvan chemotherapy and treated with trastuzumab. Patients were grouped according to baseline BMI as follows: normal (BMI≤ 25) or obese ( BMI> 25). The primary endpoint of this study is to evaluate the differences of overall survive and time to progression about two groups acoording to baseline BMI. Menopausal status, ER-PR status, metastasis area were taken into account. The secondary endpoint of this study is to evaluate the differences of these prognostic factors about two groups acoording to baseline BMI. Results: 79 patients were enrolled into the study. The patients were grouped according to baseline BMI as follows: normal (BMI≤25) and obese (BMI> 25). Within the analysis cohort, 31 women ( % 39.2) were classified with a normal BMI, and 48 women (% 60.8) were classified as obese. There was no significantly differences between two groups acoording to overall survive and time to progression.