The impact of personalization on the lexical competence acquisition
Kişiselleştirmenin sözcüksel yeterlilik edinimi üzerine etkisi
- Tez No: 395252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERYAL ÇUBUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: kişiselleştirme, sözcüksel yeterlilik edinimi, iletişimsel dil öğretimi, personalization, lexical acquisition competence, communicative language teaching Keywords: personalization, communicative language teaching
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
İnsanlar diğer insanları anlamak ve onlar tarafından anlaşılmak için dil öğrenir. Bunun sonucu olarak da dil öğrenenlerin iletişimsel yeterliliği geliştirilmelidir. İletişimsel yeterliliğin içinde başka tür yeterlilikler de vardır. Bunların en önemlisi kelimeleri ve sözcük öbeklerini doğru bir şekilde ve uygun bağlamda kullanmak anlamına gelen sözcüksel yeterliliktir. Kelimeler olmadan anlam iletilemez. Hem öğretmenler hem de dil öğrenenler bunun farkında olduğu için sözcüksel ögelere önem verirler. Öğretmenler de sözcüklerin anlamını verirken çeşitli teknikler kullanırlar. Yine de öğrenciler için bu yeterli değildir. Onların anlayıp anlamadığını gösterdiği için uygulama yapmak bir hayli önemlidir. Dahası, öğrenenler uygulama yaparken sözcüksel ögeleri doğru bağlamda kullanmayı öğrenebilirler. Kişiselleştirme kişinin hayatı ile sözcüksel ögenin anlamıyla bağlantı kurmayı gerektiren sözcüksel uygulama yapma tekniğidir. Bu çalışmada, amaç kişiselleştirmenin sözcüksel yeterlilik edinimi üzerine etkisini bulmaktır. Çalışma yarı-deneysel olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya katılanlar Dokuz Eylül Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi 60 son sınıf öğrencisidir. Uygulamadan önce, 30 hedef sözcüksel ögenin kaç tanesini bildiklerini test etmek amacıyla sözcüksel başarı testini yapmışlardır. 4 hafta boyunca sunumda aynı teknikler kullanılırken uygulama bölümü farklıdır. Deney grubu kişiselleştirme yoluyla hedef ögelerle uygulama yaparken, kontrol grubu ise genel soruları cevaplayarak uygulama yapmışlardır. 2 hafta sonrasında, başarılarını tespit etmek amacıyla son test uygulanmıştır. Ön test ve son test sonuçlarının karşılaştırıldığında, her iki grubun da sözcüksel yeterlilik edinimlerini geliştirdikleri görülmüştür. Fakat, son test sonuçlarının karşılaştırılması sonucunda iki grup arasında önemli bir farklılık olmadığını görülmüştür. Kişiselleştirmenin etkisi, cinsiyet, kümülatif not ortalaması ve mezun olunan lise tiplerine göre bir farklılık olup olmadığı da araştırılmıştır. Fakat, önemli bir etkisi bulunamamıştır. Son testten 3 hafta sonra, kişiselleştirmenin uzun vadedeki etkilerini araştırmak için gecikmiş son test uygulanmıştır. Kontrol grubunda sözcüksel ögelerin hatırda kalmasında düşüş görülmüştür. Buna rağmen, iki grubun gecikmiş son testleri karşılaştırıldığında, herhangi bir grubun diğerinden daha üstün olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
People learn a language to understand the others and to be understood by other people. As a result of this, communicative competence of the learners must be developed. In communicative competence, there are other kinds of competences such as grammatical, lexical, strategic, sociocultural competence, etc. The most important of them is lexical competence, which is the ability to use words and phrases correctly in the suitable context.Without words, meaning cannot be conveyed. As both teachers and learners are aware of this fact, they put an emphasis on the lexical items. Teachers use various techniques for the presentation of them. However, this is not adequate for the learners. Practice is highly necessary because it shows whether they have comprehended the target lexical items or not. Moreover, learners can learn to use the lexical items in the correct context while practicing.Personalization is a kind of lexical practice technique which requires to make a connection with your life and the meaning of the lexical item. In the present study, the aim is to find out the impact of personalization on the lexical competence acquisition. The study was designed as quasi-experimental. The participants were 60 senior students from the English Language Teaching Department at Dokuz Eylul University. Before the treatment, they did the lexical achievement test to see whether they had known 30 target lexical items or not. The intervention and control groups were chosen randomly. For 4 weeks, the same techniques were used for the presentation, but the practice part was different. While the intervention group practiced the target items through personalization, the control group practiced by answering the general questions. Two weeks later, the post-test was conducted on them to find out their achievement levels. According to the comparison of pre- and post-test results, it is seen that each group developed their lexical competence. However, the comparison of post-test results showed that there was not a significant difference between the groups. The effect of personalization was also investigated in terms of gender, the cumulative GPA and the high school type. Nevertheless, no significant effect was found. Three weeks after the post-test, the delayed post-test was conducted on the participants to investigate the long term effects of personalization. There was a decrease in the retention of the lexical items in the control group. However, the groups did not outperform the other according to the delayed post-test results.