Ortopedik engelli bireylerin öfke ifade biçimleri, benlik saygıları ve yaşam doyumları
Anger and anger expressi̇on styles, self-esteem and li̇fe sati̇sfacti̇on of i̇ndi̇vuduals wi̇th orthopedi̇c handi̇cap
- Tez No: 396362
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REVA BALCI AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ortopedik Engel, Öfke, Öfke İfade Biçimi, Benlik Saygısı, Yaşam Doyumu, Hemşirelik, Orthopedic Handicap, Anger, Anger Expression Style, Self-Esteem, Life Satisfaction, Nursing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Ortopedik engel; bireylerin günlük yaşam aktivitelerini, fiziksel ve ruhsal sağlıklarını, sosyal fonksiyonlarını, kişilerarası ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilen, bağımlılıklarını arttırabilen böylece, bireyin yaşam kalitesini ve benlik saygısını düşürebilen, öfke düzeylerinin artmasına neden olabilen bir durumdur. Bu çalışma ortopedik engeli olan bireylerin sürekli öfke ve öfke ifade biçimlerini, benlik saygısı ve yaşam doyumu düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanlığı'na kayıtlı gönüllü 194 üye ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında; kişisel bilgi formu, Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzları, Rosenberg Benlik Saygısı, Yaşam Doyum Ölçekleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 37.24±12.52'dir. Engelli bireylerin %17.5'inin üniversite mezunu ve %73.2'sinin sosyal güvenceye sahip olduğu bulunmuştur. Engelli bireylerin sürekli öfke puanı ortalaması 20.28±6.64, öfke dışa vurumu puan ortalaması 17.06±4.40, öfke içe vurumu puan ortalaması 16.75±4.11 ve öfke kontrolü puan ortalaması 18.84±5.43 olarak bulunmuştur. Çalışmaya alınan ortopedik engelli bu grubun benlik saygısı puan ortalaması 1.90±1.46, yaşam doyumu ölçeğinden aldıkları puanların ortalaması ise 19.04±6.35 olarak saptanmıştır. Sonuç: Ortopedik engelli bireylerin; öfke düzeyinin ve öfke ifade biçimlerinin, benlik saygılarının ve yaşam doyumlarının engeli olmayan bireylerle benzerlik gösterdiği, ancak eğitim, ekonomik durum, sosyal güvence varlığı ve medeni durum gibi bireysel özelliklerin bu değişkenler üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Orthopedic handicap is a condition that may negatively affect the daily life activities, physical and psychological health, social functions, and interpersonal relations of individuals, increase their dependence and thus, decrease their life quality and self-esteem and increase their anger levels. This study was conducted in an attempt to determine the constant anger and anger expression, self-respect and life satisfaction levels of orthopedically handicapped individuals. Material and Method: This study was conducted with 194 voluntary members who were registered to Erzurum Branch Directorate of the Turkish Handicap Association. Personal information form, Trait Anger-Anger Expression, Rosenberg Self-Esteem and Life Satisfaction Scales were used to collect the data. Results: Individuals who participated in the study had an age average of 37.24±12.52. Of the handicapped individuals, 17.5% had bachelor's degree and 73.2% had social security. Handicapped individuals had a mean score of 20.28±6.64 in trait anger, 17.06±4.40 in anger expression, 16.75±4.11 in anger introversion, and 18.84±5.43 in anger control. This orthopedically handicapped group included in the study had a mean score of 1.90±1.46 in self-esteem and 19.04±6.35 in the life satisfaction scale. Conclusion: It was concluded that orthopedically handicapped individuals had similar anger levels and anger expressions, self-esteem and life satisfaction with healthy individuals; however, personal characteristics such as education, economic condition, presence of social security and marital status were effective on these variables.