Otantik liderlik ve örgütsel güven: Bir uygulama
Authentic leadership and organizational trust: An Application
  1. Tez No: 396691
  2. Yazar: ETEM KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAMİ YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Otantik Liderlik, Örgütsel Güven, Leadership, Authentic Leadership, Organizational Trust
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Günümüz işletme yaşamında etik davranışlar sergileyen ve oldukları gibi davranarak diğerlerine örnek olabilen liderlere olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Karmaşıklaşan işletme yaşamında örgütlerin başarısını artıracak bir diğer unsur da çalışanlarının örgütlerine olan güvenleridir. Bu nedenle araştırma otantik liderlik örgütsel güven ilişkisi üzerine inşa edilmiştir. Çalışmada, Erzincan Üniversitesinin Erzincan il merkezinde bulunan akademisyenlerin otantik liderlik algıları ile örgüte olan güvenleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda akademisyenlere anket uygulanarak elde edilen veriler incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Tez üç bölümde oluşmaktadır. Birinci bölümde liderlik ve otantik liderlik kavramları ikinci bölümde ise örgütsel güven kavramı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise çalışmada elde edilen sonuçlara yer verilmiştir. Araştırma neticesinde akademisyenlerin otantik liderlik algılarının örgütsel güven algılarını olumlu anlamda etkilediği tespit edilmiştir. Alan yazında dört boyutlu olarak incelenen otantik liderlik algısı Erzincan Üniversitesi örnekleminde iki boyutlu olarak geçerlenmiştir. Araştırmada elde edilen diğer sonuçlar çalışmanın üçüncü bölümünde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, in the business life it increases the need of model leaders who act like himself. At the complexing business life another factor that will increase the success of the organization is the trust of employees to their organization. So, the study was built on the relationship between authentic leadership and organizational trust. On resarched the relationship between authentic leadership and organizational trust at the Erzincan University's faculties who work in the center of Erzincan Province. For this purpose it is executed a survey to faculties and it is examined the data obtained. The thesis consists of three parts. In the first part the concepts of leadership and authentic leadership are discussed. Second part of thesis consists of concept of organizationsl trust. The third chapter of study includes the results of the research. It is obtained that acedemics' perception of authentic leadership affect positively the perception of organizational trust. At the contrary of literature, the authentic leadership perception has been validated as two dimensions in the sample of Erzincan University. Other resutls obtained in the study was discussed at the thrid part of the study.