Üniversite öğrencilerinin depresyon düzeylerinin belirlenmesi
Measurement of university students of depression levels
  1. Tez No: 397496
  2. Yazar: EDA NUR DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL ÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Üniversite Öğrencilerinde Depresyon, Depression, Depression in College Student
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Depresyon sıkıntı ve keder duygularını bünyesinde barındıran ruhsal bir bunalım halidir. Sıkıntı, keder ve benzeri duygular yaşam içinde sıklıkla tekrarlanan duygulardır. Bireyin yaşadığı her sıkıntı ve keder durumu depresyonu işaret etmemek ve depresyon olarak nitelendirilmemektedir. Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin depresyon düzeylerinin belirlenmesi, ilişkili olabilecek fakülte, bölüm, yaş, cinsiyet gibi değişkenlerin etkenlerinin araştırılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, İstanbul Beykent Üniversitesinde öğrenim gören toplam 150 üniversite öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Beykent Üniversitesinin çeşitli fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler arasından seçkisiz yöntemle seçilen bir grup öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada Veri Toplama Aracı olarak“Beck Depresyon Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Anket form verileri SPSS 21.0 veri analiz programına aktarılarak gerekli analizler yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, üniversite öğrencilerinin depresyon düzeyleri yüksek bulunmuş olup, depresyon düzeyleri, cinsiyetlerine ve yaşlarına göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Bunun yanı sıra, öğrencilerin öğrenim gördükleri fakülte ve bölüm ile depresyon düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Depression is a state of mental distress and grief feelings of depression hosting the site. Distress, grief and other emotions are feelings often repeated in life. Every distress and grief situation where individuals have to point to depression and depression is not considered. Determination of the depression level university students in this study may be related to faculty, department, class, aimed to investigate the factors determining such variables as gender. The sample of the study constitutes Beykent University students selected by random method from a group of students from various faculties. Determination of the depression levels of these research university students, faculty may be related, department, age, aimed to investigate the effects of variables such as gender identification. The study was condusted on 150 university students İstanbul Beykent studying at university. The sample of the research university Beykent constitute a group of students chosen by random method among students from various faculties. Data collection as a tool in research, ''Beck Depression Inventory'' and '' Personal İnformation Form'' is used. The questionnaire data, data analysis using SPSS 21.0 program wascarried out by transferring the necessary analyzes. According to the findings, university students were significantly higher levels of depression. Depression levels of students were found to differ significantly according to gender and age. In addition to this, they see students learning with faculty and department were significant differences seen between depression levels.