Mysia Bölgesi'nde Kybele Kültü
The Kybele Cult in the Mysia region
- Tez No: 397603
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORKMAZ MERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kybele, Attis, Mysia, Kyzikos, Eğridere, Kült, Kybele, Attis, Mysia, Kyzikos, Eğridere, Cult
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
“Mysia Bölgesi'nde Kybele Kültü”üzerine yapılan bu çalışmada öncelikle tarih öncesi dönemden günümüze kadar gelen Anadolu'nun en önemli ve en eski tanrıçası olan Kybele belirli ana başlıklar altında anlatılmaya çalışılmıştır. Bu başlıklar Ana tanrıça inancı, Ana tanrıça Kybele, mitolojisi, adının kökeni, dinsel törenleri, tapınım alanları, Attis'in doğuşu Kybele-Attis ilişkisi, Kybele-Attis birlikteliği ve Attis'in ölümü şeklinde oluşturulmuştur. Daha sonra ana tanrıça Kybele'nin Anadolu'daki belli başlı kült merkezlerinden biri olan Mysia Bölgesi'nde Pergamon, Daskyleion, Miletopolis, Kyzikos ve Eğridere Kybele Açıkhava Tapınım Alanı başlıkları altında Kybele kültüne değinilmiştir. Yeni bir kült alanı olan Eğridere'deki açıkhava tapınım alanının da incelemesi yapılıp, benzer örnekler ışığında değerlendirilmiştir. Anadolu'nun birçok yerinde kutsal alanı bulunan Kybele'nin bu kutsal alanlarına bir yenisi olan Eğridere Kybele Açıkhava Tapınım Alanı eklenmiş ve bilim dünyasına kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, on“Kybele Culture in Mysia Region”, firstly Kybele, one of the oldest and most important goddesses of Anatolia, is introduced under certain titles. These titles are Mother Goddess Belief, Mother Goddess Kybele, her mythology, origin of her name, rituals, temple, Attis' birth, Kybele-Attis relationship, Kybele-Attis company, and Attis' death. Later on, Kybele cult is dealt under titles of Pergamon, Daskyleion, Miletopolis, Kyzikos and Eğridere Kybele Open Air Temples in Mysia Region, one of the cult centres of Kybele in Anatolia. Analysis of open air temple in Eğridere has been carried out and evaluated under the light of similar examples. Eğridere Kybele Open Air museum has been added to Kybele's sacred places and brought in the science world.