TRT repertuarında bulunan Diyarbakır iline ait kırık hava formundaki türkülerin makam dizileri açısından incelenmesi
The investigation of the folk songs in the repertoire of trt belonging to Diyarbakır province in the form of rhythmic Turkish folk songs in terms of tunes scales
  1. Tez No: 397659
  2. Yazar: NECDET ERDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SELİM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, türkü, analiz, makam, dizi, Diyarbakir, songs, analysis, mode, sequences
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Araştırmanın konusu,“TRT Repertuarında Bulunan Diyarbakır İline Ait Kırık Hava Formundaki Türkülerin Makam Dizileri Açısından İncelenmesi”şeklinde belirlenmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde; çalışmaya ışık tutulacağı düşünülen Diyarbakır'ın coğrafi konumu, İslamiyet öncesi ve İslamiyet sonrası Diyarbakır tarihi, Diyarbakır'ın tarih boyunca aldığı isimler, Diyarbakır surları, Diyarbakır'da kültür sanat, Diyarbakır musiki folkloru, gibi başlıklara yer verilmiştir. Bu çalışmada elde edilen tüm veriler ışığında, araştırmanın ikinci bölümünde söz konusu türkülerin Geleneksel Türk Sanat Müziğin' de kullanılan makam analizi yöntemi ile makam dizileri adı altında sınıflandırılması mümkün müdür? sorusuna cevap aranmaktadır. Araştırmanın üçüncü bölümünde, genel bir yargıya varıp daha belirgin ve kesin sonuçlar ortaya konulabilinmesi açısından çalışmanın evreni TRT Türk Halk Müziği Repertuarı, örneklemi ise; Diyarbakır iline ait kırık hava formundaki türküler olarak belirlenmiştir. Ayrıca problemi belirlemek ve problemle dolaylı ya da dolaysız şekilde ilişkili kaynaklara ulaşıp, problemin çözümüne ilişkin olarak katkı sağlayacak bilgileri toplamak için literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın dördüncü bölümünde, TRT repertuarında yer alan Diyarbakır iline ait kırık hava formundaki türküler Geleneksel Türk Sanat Müziği makam anlayışı içersinde incelenirken; söz konusu eserler ses, perde, dizi v.b. gibi özellikleri dikkate alınarak, makamsal özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Geleneksel Türk Halk Müziğinde tartışmaları hala devam eden,“Ayak ve Makam”gibi kavram kargaşalarını çözümlenme çalışmalarına destek olması açısından, inceleme konumuz olan Diyarbakır iline ait türkülerin Geleneksel Türk Sanat Müziğinde kullanılan makam adı ile adlandırılabileceği öngörülmüştür. Ayrıca Diyarbakır iline ait türküler üzerinde yapılmış olan istatistiksel çalışmada; söz konusu türkülerin karar perdelerine, güçlü perdelerine, makam dizilerine, donanımlarına, ses genişliğine göre frekans f ve yüzde % oranlarının dağılımına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is defined as“The investigation of the folk songs in the repertoire of TRT belonging to Diyarbakir province in the form of Rhythmic Turkish Folk in terms of mode scales ”. In the first part of the study; because considered to lighten study, the titles such as the geographical location of the Diyarbakir, the history of Diyarbakır before and after Christianity, the names that Diyarbakir has had throughout the history, the city walls of Diyarbakir, culture and art in Diyarbakir, Diyarbakir musical folklore are included in the study. In this study, in the light of all data obtained, the question of“Is it possible to classify the folk songs at issue under the name of the modes scales with the method of mode analyses which is used in the traditional Turkish Art Music?”is examined in the second part of the study. In the third part of the study, in order to find more certain results and reach more general idea, the universe of the study has been decided to be TRT Turkish Folk Music Repertory and the sample of the study has been decided to be the folk songs belonging to Diyarbakir province. In order to determine the problem and gather information that will contribute to the solution of the related problems, the literature search and study were also made by reaching the source of the problem directly or indirectly associated with it. In the fourth part of the research, when examining“TRT Turkish Folk Music Repertory belonging to Diyarbakir province rhythmic turkish folk”with respect to Traditional Turkish Art Music, the works at issue have been studied by taking into account their mode specialities such as sound, screen, series etc. For this purpose, it has been seen that the folk songs belonging to Diyarbakir province which are our study subjects can be named with the mode used in view of the fact that it supports the confusion of terms like“Mode and Foot”, which is still debated. In addition, in statistical studies conducted on the folk songs of Diyarbakir province; these songs were examined in terms of their major keys, power key, mode series, their equipment, the frequency f according to the width of the sound % percent distribution rates.