Filistin'de çocuk suçluluğu
Delingnency children in Palestine
  1. Tez No: 397720
  2. Yazar: NASSER QABAHA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLGEN ASLAN DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, Çocuk, Çocuk Suçluluğu, Gözetim Görevlisi, Çocuk Rehabilitasyonu, Crime, Child, Juvenile Delinguency, Surveillance Officer, Children's Rehabilitation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çocuk suçluluğu olgusu gelişmiş ve gelişmekte olan çağdaş dünya ülkelerinin karşı karşıya kaldığı en karmaşık ve tehlike taşıyan toplumsal sorunlardan biri sayılmaktadır. Bu olgu çocukların geleceğini tehdit ettiği için ve çocuklardaki seçim yapma özgürlüğü, farkındalık ve temyiz gücü yetişkin insanlara nazaran farklılık gösterdiği için bazı ülkeler suç işleyen çocuklara özel, yetişkin insanlardan farklı yasal düzenlemeler çıkarma yönüne gitmiştir. Çocuk suçluluğu olgusu, bir yandan olumsuz davranış göstererek topluma bir yük teşkil edip çocukların kendi üzerinde olumsuz ve yıkıcı etki yaratırken, bir yandan da işledikleri suçlarla ortaya çıkan zararların toplumda olumsuz etki bıraktığından çifte risk taşıyan bir olgu sayılır. Yukarıda bahsedilenlere dayanarak ve olguyu çözümlemenin önemi yönünde çocuk rehabilitasyonu sağlayarak ıslah yolu ile topluma yeniden kazandırmayı hedefleyen hukuk sistemlerindeki çocuklara özel düzenlemelerle, çocuk suçluluğu ceza ve baskı gerektiren bir suç olgusu değil, koruma ve esirgeme gerektiren toplumsal bir olgu olarak yetişkin insanlardan ayrı müstakil kanunlarda tedbir, ceza ve usulleri düzenlenmeyi gerektiren bir olgudur. Buna dayanarak çocukların sapma ile mücadele felsefesine dayanan kanuni düzenlemelerin bulundurulması gerekir. Filistin'de çocuklarla ilgili yürürlükte bulunan kanun 1954 tarihli ve 16 Sayılı Ürdün Çocuk Islah Kanunu olup buna suçlu çocukların yargılanmasıyla ilgili 1967 tarihli ve 132 sayılı İsrail Askeri Emri de eklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of delinquency is one of the most dangerous and complex problems that face the contemporary world; it causes a serious problem to both the developed and developing countries. Thissocial problem threatens the delinquent's development and progress. There fore, some countries meant to enact legislations that are specifically for children and are distinguished from the legislations that are enacted for adult criminals since there are differences in thelevels of perceptions, decision-making and differentiation between the former and latter categories. That is due to the fact that the dangerous effects of juvenile delinquency are multiple. On the one hand, it leaves negative and destructive effects on the children themselves. That is, they will produces negatives forces and add to the huge forces their society lies with. On the other hand, the effects of their crimes will greatly afflict their society, capital, not to mention the loss of the youth energy in a way that aggravates the condition of their society, instead of using their energy to develop it. Due to the importance of treating this phenomenon, thebasis of thecure is probably constructed on educational reform whichaims at reforming the delinquent in ways in which he orshewill be ablet ore integrate into society and serve it. This requires specific forms of legislations, procedures and penalties which are independent from the dominant and regular forms. Delinquency is not a crime that requires suppression and severs punishment. The laws in force concerning children in Palestine, Jordan is No. 16, 1954 and 1967 Juvenile Act regarding the prosecution of this criminal Israeli Military Order No. 132 children and is also added.