Drying behaviour of refrigerated and frozen beef and ground-beef
  1. Tez No: 3985
  2. Yazar: M.AHMET TÜTÜNCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT UNGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yağsız sığır eti, kıyma, modelleme, kuruma. vi, lean beef, ground-beef, modeling, drying. IV
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET SO?UTULMUŞ VE DONDURULMUŞ SI?IR ETİ VE KIYMASININ KURUMA E?İLİMLERİ TÜTÜNCÜ, M. Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Gıda Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Suat Ungan Eylül 1988, 77 sahife Depolanması sırasında et', et endüstrisinde büyük ekonomik kayıplara yol açan kurumayla ağırlık kaybetmektedir. Bu araştırmada,, yağsız dana eti ve kıymasmdaki kurumayı tanımlayan bir matematiksel model geliştirilmiştir. Modele büzüşme ve kütle transferinin etkileri dahil edilmiştir. Kalınlık, değişik lif yönleri (yatay ve dik) ve ambalaj maddeleri çeşitlerinin (bez ve polietilen film) 8, 4,-5 ve -20 °C de kuruma üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Genel kütle transfer katsayısının sabit olduğu ve iç kütle transfer katsayısının kalınlığa oranıyla doğru, büzüşme katsayısı ile de ters orantılı olduğu bulunmuştur. Genel kütle transfer katsayısı ve büzüşme katsayısının sıcaklıkla değişimi Arrhenius kanununauyum göstermiştir. Polietilen filmin kurumaya karşı çok iyi bir engelleyici olduğu saptanmıştır. Özellikle -20 °C de, polietilen film etkili olmuştur. Büzüşme katsayısı sıfır olduğunda, genel kütle transfer katsayısı sadece, iç kütle transfer katsayısının kalınlığa oranıyla doğru orantılıdır. Genel kütle transfer katsayısının kalınlık azaldıkça ya da et, lif yönüne doğru dik olarak kesildiğinde daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Kuruma bez kullanıldığında hızlanmıştır. Genel olarak, kuruma kıymalarda daha fazla olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DRYING BEHAVIOUR OF REFRIGERATED AND FROZEN BEEF AND GROUND-BEEF TÜTÜNCÜ, M. Ahmet M.S. in Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Suat Ungan September 1988, 77 pages In storage meat loses weight via drying, which causes great economic losses in the meat industry. In this research, a mathematical model was developed to describe drying of lean beef and ground-beef. The shrinkage and mass transfer effects were included into the model. Effects of thickness, different fiber directions (parallel and perpendicular), and kinds of wraps (cloth and polyethylene film) on drying were examined at 8, 4, -5, and -20 °C. Overall mass transfer coefficient was found to be constant and was directly proportional with the ratio of internal mass transfer coefficient to thickness, and inversely proportional to the ratio of shrinkage coefficient. Variation of the overall mass transfer mcoefficient and shrinkage coefficient with temperature agreed with Arrhenius' Law. Polyethylene film was found to be a good barrier to drying. It was efficient especially at -20 °C. When shrinkage coefficient was zero overall mass transfer coefficient was proportional only with the ratio of internal mass transfer coefficient to thickness. It was found that overall mass transfer coefficient was higher when thickness decreased or the meat was cut perpendicular to the fiber direction. Drying was accelerated by cloth. In general drying was more in ground-beef.