Sine yaylası (Balveren-Şırnak) florası
The flora of si̇ne highland (Balveren-Şırnak)
  1. Tez No: 398794
  2. Yazar: MEHMET FİDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ARMAĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Sine Yaylası, Flora, Balveren, Şırnak, Türkiye, Sine Highland, Flora, Balveren, Şırnak, Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma ile Sine Yaylası (Balveren-Şırnak) Florası araştırıldı. 2012-2015 yılları arasında gerçekleştirilen bu araştırmanın arazi çalışmaları sonucunda 1954 bitki örneği toplandı. Toplanan bu bitki örneklerinin teşhisi sonucu alanda; 76 familya ve 342 cinse ait 518 tür, 139 alttür ve 77 varyete olmak üzere toplam 734 tür ve türaltı takson tespit edildi. 734 taksonun 4'ü Tohumsuz, 730'u Tohumlu bölümüne aittir. Tohumlu üyelerinden 2'si Açıktohumlu ve 728'i Kapalıtohumlu alt bölümüne dahildir. Kapalıtohumlu'ların 616'sı Çiftçenekli ve 112'si Tekçenekli sınıfında yer almaktadır. Bu taksonlardan 152 tanesi C9 karesi için yeni kayıttır. Alandan toplam 32 (% 4.35) endemik takson belirlenmiştir. Endemik ve nadir taksonların tehlike kategorilerine dağılımları ise şöyledir: 1 takson kritik (CR), 3 takson tehlikede (EN), 20 takson zarar görebilir (VU), 3 takson tehdit altına girebilir (NT), 19 takson az endişe verici (LC) (Vural, 2006). İran-Turan fitocoğrafik bölgesinde yer alan çalışma alanında tespit edilen taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı şöyledir; İran-Turan elementi 243 (% 33.10), Akdeniz elementi 41 (% 5.58), Avrupa-Sibirya elementi 39 (% 5.31), Karadeniz elementi 2 (% 0.27), Hirkano-Karadeniz 1 (% 0.136) ve çok bölgeli veya fitocoğrafik bölgesi bilinmeyenler 408 (% 55.58)'dir. İçerdikleri tür ve türaltı takson sayılarına göre alanda en büyük ilk 10 familya sırasıyla; Fabaceae 87 (% 11.85), Asteraceae 81 (% 11.03), Brassicaceae 63 (% 8.58), Poaceae 54 (% 7.35), Lamiaceae 47 (% 6.40), Apiaceae 39 (% 5.31), Rosaceae 31 (% 4.22), Caryophyllaceae 30 (% 4.08), Boraginaceae 30 (% 4.08) ve Ranunculaceae 20 (% 2.72)'dir.
Özet (Çeviri)
This research covers The Flora of Sine Highland (Balveren-Şırnak). As result of the field survey carried out between 2012 and 2015, 1954 plant specimens have been collected. According to the taxonomical identification of these materials; 342 genera, 518 species, 139 subspecies and 77 varieties belong to 76 families were determined. A total of 734 taxa have been determined from the area. 4 species of the total 734 taxa are belong to Pteridophyta division and 730 taxa are belong to Spermatophyta division. Gymnospermae and Angiospermae subdivisions have 2 and 728 taxa respectively. In Angiospermae, Dicotyledones and Monocotyledones include 616 and 112 taxa respectively. A total of 32 (4.35 %) endemic species have been determined from the area. The distribution of the endemic taxa are as follows: 1 taxon in critically (CR), 3 taxa in endangered (EN), 20 taxa in vulnerable (VU), 3 taxon in near threatened (NT), 19 taxa in least concern (LC) (Vural, 2006). The research area is located in Irano-Turanian phytogeographic region. The phytogeographic distribution of the recorded species from the area is as follows: Irano – Turanian 243 (33.10 %), Mediterranean 41 (5.58 %), Euro–Siberian 39 (5.31 %), Euxine 2 (0.127 %), Hyrcano-Euxine 1 (0.136 %) and unknown phytogeographic elements 408 (55.58 %) According to their taxa content, the greatest on families are ordered as follows: Fabaceae 87 (11.85 %), Asteraceae 81 (11.03 %), Brassicaceae 63 (8.58 %), Poaceae 54 (7.35 %), Lamiaceae 47 (6.40 %), Apiaceae 39 (5.31 %), Rosaceae 31 (4.22%), Caryophyllaceae 30 (4.08 %), Boraginaceae 30 (4.08 %) and Ranunculaceae 20 (2.72 %).